Gość niuuniaa93

Ziołolecznictwo

16 postów w tym temacie

Mam takie pytanie.. Czy ziołolecznictwo naprawde działa? Szaman mi kazał zrobić jakąś ''papke'' z roślin i nie wiem czy to wogóle ma sens.. a powiem wam że dość długo męczę sie z moją nogą ;p i jak narazie chirurg mi nie pomaga, bo maści które daje słabo działają, a co do ''cięcia'' jestem przeciwna ;)

Chętnie zasięgne waszych porad :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak działa ale to nie jest cudowny lek, żywa woda. Stosując zioła nie spodziewaj się natychmiastowych efektów, musisz prowadzić systematyczną kurację. Dokładnie tak samo jak przy normalnych lekach.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pamiętaj o wkładaniu "serca" w to co robisz.

Musisz sobie wyobrażać, że np. noga jest już zdrowa, chodzisz na niej czy biegasz etc.

To tylko przykład, ale sęk w tym, aby przy stosowaniu tych ziół było szczęście, optymizm oraz wiara w ich działanie.

Nie zapomnij.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ZIOŁOLECZNICTWO - (fitoterapia) sposób leczenia z wykorzystaniem surowców i przetworów roślinnych w tym również warzyw i owoców. Jedna z metod leczenia stosowana w medycynie konwencjonalnej.

Termin Fitoterapia wprowadził francuski badacz Leclerc, w jego rozumieniu termin ten oznaczał metodę leczenia za pomocą związków wyizolowanych roślin lub ich oczyszczonych kompleksów. Termin ziołolecznictwo odnosił się do leczenia surowcami roślinnymi o powolnym działaniu: pojedynczymi ziołami, jak i otrzymanymi z nich mieszankami ziołowymi, olejkami, sokami.

W ziołolecznictwie najczęściej używane są następujące wysuszone i odpowiednio rozdrobnione rośliny lub ich części: bulwa, cebula, drewno, kłącze, kora, korzeń, koszyczek, kwiat, kwiatostan, liść, nasienie, owocnia, owoc, pączek, szyszka, zarodek, znamię. Skład i właściwości lecznicze roślin zależą od wielu czynników, a przede wszystkim od warunków, w jakich roślina żyje, od rodzaju gleby, nawożenia, właściwej pory zbioru, sposobów konserwacji, suszenia i przechowywania.

Rośliny lecznicze zawierają w swoim składzie wiele rodzajów substancji czynnych, którym zawdzięczają swoje działanie. A oto najważniejsze z nich: alkaloidy, antrazwiązki, fenole, flawonoidy, antocyjany, garbniki, glikozydy nasercowe, kumaryny, irydoidy, glukozynolaty, saponiny, olejki eteryczne, śluzy, tłuszcze, pektyny.

* Lecznictwo ludowe – lecznictwo stosowane od najdawniejszych czasów przez ludy pierwotne i warstwy ludów cywilizowanych o niższym poziomie wiedzy medycznej. Podstawowe znaczenie mają

1) obserwacje wyników stosowanie ziół, minerałów, surowców pochodzenia zwierzęcego, przekazywane z pokolenia na pokolenie; pozytywne skutki stosowania niektórych leków ludowych potwierdza medycyna współczesna

2) wiara w skuteczność oddziaływania magicznego (zabobony, „zamawianie złych chorób”, okadzanie)

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Piękne dzieki zielna. Mam nadzieję, ze teraz dział ziołówy zacznie rozrastać sie w liczbie postów ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

HERBATY ZIOŁOWE I ICH DZIAŁANIE

ACHYROCLINE.SATUREIOIDES

Ma działanie antybakterujne, antymikrobowe, antyspazmatyczne, uspokajające, relaksujące, tonizujące, afrodyzjakalne, analgetyczne i silne antywirusowe. Harmonizuje meridian nerek, płuc, śledziony i woreczka żółciowego.

Achyrocline satureioides zawiera między innymi flawonoidy, sequiterpeny, monoterpeny, polisacharydy, kwasy organiczne jak na przykład kwas rozmarynowy oraz całą masę minerałów w formie organicznej. Achyrocline satureioides używane jest dla poprawienia funkcji żołądka, wątroby i jelit. Ochrania wątrobę przeciw uszkodzeniu bromobenzenem. Uspokaja centralny układ nerwowy i uwalnia mięśnie układu trawiennego. Ogranicza pojawianie się skurczy, bólów kręgosłupa, szyi, powstanie astmy oskrzelowej, drażniącego kaszlu, anginy, przeziębienia, nerwobólów, bólów menstruacyjnych, reumatyzmu, degeneracji stawów, nerkowych i jelitowych kolek, depresji, epilepsji i stresu. Rozluźnia wewnętrzne i zewnętrzne mięśnie szkieletowe oraz harmonizuje cykl menstruacyjny. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ciśnienie krwi, obniża ryzyko powstania kamieni nerkowych, wzmacnia słuch, czynność grasicy, śledziony, trzustki, nerek i płuc. Studia naukowe odkryły, że in vitro roślina zatrzymuje rozwój 67% komórek rakowych, również lymfoblastoid zakażonych wirusem HIV – (Arisawa, M 1994, Abdel-Malek,S. et al.1996. Drug Leads from the Kallawaya Herbalists of Bolivia).

Wzmacnia rośnięcie włosów i oddala przedwczesne siwienie. Ogranicza powstanie zapaleń, alergii i cukrzycy. Uspokaja i rozjaśnia psychikę, eliminuje strach i poprawia odporność centralnego układu nerwowego, dzięki zawartości polisacharydów znacznie wzmacnia naturalne zdolności obronne organizmu. Jest herbatą wybitnie relaksującą i tonizującą o doskonałym smaku.

SKŁAD:

Achyrocline satureioides – kwiat.

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:

2 – 3 łyżeczki kwiatu Achyrocline satureioides zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17.00

Herbatę można lekko posłodzić miodem.

ALOYSIA TRIPHYLLA (Verbena)

Aloysia triphylla (Verbena)- zawiera olejek eteryczny zawierający cytral, carvon, nerol, dipenten, limonen, citroncol, geraniol, alfa i beta pinen, cyneol, linalol i inne substancje bioaktywne.

Harmonizuje meridian wątroby, trzech ogrzewaczy, główny i żołądka.

Ma działanie przeciw grzybicze, antydepresyjne, antywirusowe, antybakteryjne, ściągające, uspokajające, tonizujące, wiatropędne, relaksujące, wspomagające trawienie, przeciwutleniające, owadobójcze i przeciwzapalne.

Aloysia triphylla jest używana ze względu na swój cytrynowy aromat do przygotowania orzeźwiających herbatek i poprawy smaku potraw. Ma uspakajający wpływ na centralny system nerwowy, łagodzi migreny, depresje, nerwobóle, mdłości, czestoskurcz, pomaga regenerować i osłaniać komórki.

Harmonizuje funkcje serca, stymuluje aktywność macicy, wzmacnia laktację, wspomaga funkcje płuc, żołądka, trawienie oraz przyjemnie odświeża oddech. Znakomita przy wzdęciach, skurczach żołądkowych i jelitowych. Ogólnie uspokaja psychikę i pomaga usunąć stres.

Zawarty w herbatce cyneol ogranicza rozmnażania wirusów grypy, grzybów z rodziny Candidy albicans, Escherichia coli a geraniol ma wpływ na różne pasożyty.

SKŁAD: Aloysia triphylla/Paragwaj

Waga netto: 100 gr.

DAWKOWANIE I SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

2-3 łyżeczki do herbaty na 3/4 l. wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.

Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

GŁOWIENKA.POSPOLITA – PLUNELLA.VULGARIS

Głowienka pospolita – Prunella vulgaris - zawiera przede wszystkim garbniki, substancje gorzkie, żywicę, prunellin, hiperozyd, kwasy organiczne – kwas rozmarynowy, oleanolowy, ursulowy i kawowy, sole organiczne, witaminy B1,C , K , taninę i olejki eteryczne.

Harmonizuje meridian wątroby, pęcherza moczowego i płuc.

Ma działanie przeciw grzybicze, antywirusowe, antybakteryjne, ściągające, tonizujące, rozciągające naczynia krwionośne, wspomagający wątrobę, oczyszczające, moczopędne i przeciwzapalne.

Głowienka wspomaga organizm przy grypach i przeziębieniach, infekcjach wątroby, pęcherza moczowego i płuc. Eliminuje ryzyko wystąpienia nadciśnienia, biegunki, pomaga utrzymać krzepnięcie krwi, harmonizuje układ hormonalny, wzmacnia regeneracje tkanek. Zawarte kwasy organiczne mają działanie antybiotyczne i antywirusowe szczególnie na Shigella spp, Salmonella typhi, Strptococcus i cały szereg pleśni chorobotwórczych.

Zewnętrznie można obmyć odwarem z głowienki problemową, podatną na zapalenie cerę z trądzikiem młodzieńczym.

SKŁAD:

Głowienka pospolita – Prunella vulgaris

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:

2 – 3 łyżeczki Prunella vulgaris zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17.00. Herbatę można lekko posłodzić miodem.

KACANKA.PIASKOWA – HELICHRYSUM.ARENARIUM

Kacanka piaskowa (Helichrysum arenarium) - Surowcem leczniczym jest kwiatostan kocanki - Inflorescentia Helichrysi. Surowiec zawiera flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, związki goryczowe, trójterpeny, związki kumarynowe, garbniki. Kocanka ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, pobudzające trawienie i czynność wątroby, przeciwskurczowe i przeciwreumatyczne.

Harmonizuje merydian wątroby i woreczka żółciowego.

Kocanka piaskowa działa antyalergicznie, bakteriostatycznie. Usprawnia trawienie, zmniejsza wzdęcia, wspomaga wydalanie żółci, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i wydzieliny trzustkowej. Stosuje się przy wirusowych i częstych zapaleniach wątroby, dolnych dróg moczowych i wysypkach. Hamuje i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, zapaleniu woreczka żółciowego i moczowodów.

Waga netto: 100 gr.

DAWKOWANIE I SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

2-3 łyżeczki do herbaty na 3/4 l. wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.

Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

LAPACHO – TABEBUIA.IMPETIGINOSA

Ma działanie antywirusowe, antybakterialne, antymikrobowe, antygrzybicze

i przeciwpasożytnicze. Harmonizuje meridian śledziony i trzech ogrzewaczy. Lapacho czerwone zawiera: Przede wszystkim alkaloidy naftochinony – lapachol, lapachon i ich pochodne, flawonoidy, quercetin, kwas hydroksybenzoowy, saponiny, naturalne substancje antygrzybicze, wapń, selen i żelazo w formie organicznej. Lekki napar poprawia odporność organizmu nawet o 48%, stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek, normalizuje skład krwi, dzięki zwielokrotnieniu ilości czerwonych krwinek poprawia dopływ tlenu do komórek ciała, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, hamuje rozwój komórek raka. Jest silnym antyutleniaczem, chroni ciało przed różnymi toksynami i obniża uczulenie ciała na różne chemikalia. Poprawia tworzenie krwi, ogranicza powstawanie różnych chorób krwi, w tym raka krwi. Obniża wchłanianie glukozy, używana jest do obniżenia ryzyka powstania cukrzycy. Poprawia metabolizm, funkcje szpiku kostnego, śledziony i trzustki. Oczyszcza organizm z różnego rodzaju pleśni, w tym candidy, łagodzi zapalenia i harmonizuje układ hormonalny. Lapacho ogranicza pojawianie się łuszczycy, egzemów, liszajów, migren, bólu stawów, zapalenia stawów, choroby Parkinsona, sklerozy, upławów oraz grzybicy skóry, ust i pochwy. Obniża rozmnażanie bakterii typu Brucela, polio wirusów, herpes simplex 1 i 2 oraz różnych wirusów powodujących grypę. Uspokaja psychikę, poprawia odporność centralnego układu nerwowego.

SKŁAD:

Tabebuia impetiginosa – Lapacho czerwone – kora

Dawkowanie i przygotowanie:

1. lekkie na stymulację: 2-3 łyżeczki kory lapacho zmieszać z 3/4 litra wody, gotować

3 minuty, następnie przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17 wieczorem.

2. Silniejsze na eliminowanie: przygotowanie takie samo, czas gotowania wynosi

5 minut, potem 15-20 minut macerować

Herbatkę można lekko posłodzić miodem.

Waga netto: 100 gr.

KOLCOWÓJ.CHIŃSKI – LICIUM.CHINENSE

Lycium chinense – kolcowój chiński - zawiera:

Przede wszystkim karotenoidy, betainę, prowitaminę A karoten, zeaxantynę, fysalen, witaminę E, B1, B2 i C, steroidy, gramisterol, cykloartanol, beta sitosterol, kwas linolowy, linolenowy, alkaloid kukoaminę A oraz całą gamę minerałów w formie organicznej. Harmonizuje meridian wątroby i nerek.

Uprawia się ją przede wszystkim w Chinach i Tybecie. Owoców używa się jako substancji tonizującej, dla wzmocnienia nerek wątroby i przy zmęczeniu. Ogranicza powstawanie bólu w krzyżu, kolanach i kostkach od środka, bólu głowy, zawrotów, huczenia w uszach i problemów skórnych w dolnej części ciała powstałych na skutek pustych nerek. Ogranicza przedwczesny wytrysk nasienia, impotencję i anemię. Nawilża płuca, odżywia krew, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawia kondycję ścięgien, paznokci, ostrość widzenia, zapalenie spojówek, słabe lub rozmazane widzenie, likwiduje światłowstręt i kurzą ślepotę, poprawia widzenie w ciemności. Jest naturalnym źródłem energii i lekkostrawnych cukrów oraz prowitaminy A, witaminy B1, B2 i C dla sportowców, ciężko pracujących, ludzi osłabionych i starszych. Podtrzymuje długowieczność. Ma działanie antyutleniające – eliminuje ryzyko uszkodzenia komórek poprzez wolne rodniki oraz promieniowanie słoneczne, przez co zapobiega starzeniu się skóry i ciała. Prewencyjnie ochrania komórki wątroby przed niektórymi substancjami – -tetrachlorem, stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek, funkcję jelit, rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych i normalizuje wysokie ciśnienie krwi. Pomaga szybko regenerować komórki po napromieniowaniu promieniami X. Stymuluje parasympatyczny układ nerwowy, poprawia metabolizm tłuszczu, eliminuje czerwone żyłki na twarzy, poprzez harmonizację wątroby pozytywnie oddziałuje na cykl menstruacyjny i ogranicza gorączkę przy malarii. Całościowo uspokaja wściekłe, wybuchowe oraz porywcze temperamenty i osoby zgorzkniałe.

SKŁAD: Lycium chinense – kolcowój chiński - owoc

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:

1. lekkie na stymulację: 2-3 łyżeczki owoców Lycium chinense zmieszać z 3-4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17 wieczorem.

Herbatę można posłodzić miodem. Ze względu na przyjemny smak owoce można jeść na surowo jak rodzynki. Owoce można również przyrządzić z kaszą ryżową lub jaglaną, lub dodawać do ciast owocowych.

Waga netto: 100 gr.

ESPINHEIRY.SANT A - MAYTENUS ILICIFOLIA

Ma działanie tonizujące, afrodyzjakalne, relaksujące, przeciwbólowe, detoksykujące, antyutleniające, moczopędne, ściągające, dezynfekujące, antybiotykowe, antywirusowe, antybakteryjne, antymikrobowe, przeciwwrzodowe, antyrakowe, przeciwbiałaczkowe, przeciwzapalne stawów, przeciwreumatyczne, kotraceptivni, rozszerza naczynia, estrogenne, przeczyszczające, przeciwzapalne, stymuluje odporność organizmu. Harmonizuje meridian serca, osierdzia, jelita grubego, śledziony, żołądka, jangowy piętowy, wątroby i nerek. Maytenus ilicifolia – zawiera przede wszystkim 4-methyl-(-)-epigallocatechin, 6-benzoyl -- 6-deacetylmaytein, 22-hydroxytingenon, maytansin, maytenin, pristimerin, phenoldienony, tingenon i proanthocyanidiny (ouratea-proanthocyanidiny A i B), wapń

i magnez.

Bardzo łagodną herbatką z liści Maytenu ilicifolia pije się szczególnie w Ameryce Południowej, na terenie Paragwaju, Argentyny i Brazylii jako środek tonizujący, afrodyzjakalny i poprawiający apetyt. Maytenus ilicifolia jest drzewem o kolczastych liściach, dzięki którym w miejscowym języku jest nazywane Espinheira Santa. W swojej ojczyźnie jest ceniony ze względu na wszechstronne zastosowanie. Badania potwierdziły cały szereg istotnych efektów działania tej rośliny. Liście są ogromnym źródłem „fitoestrogenów”, które obniżają ryzyko wystąpienia osteoporozy, szczególnie u kobiet i są ich „eliksirem” młodości. Pomagają w czasie miesiączki, harmonizują cykl miesiączkowy i ograniczają występowanie uderzeń gorąca w okresie przekwitania. Substancje zawarte w roślinie mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, już

w małych dawkach ograniczają ryzyko wystąpienia raka i białaczki. Organiczają również ryzyko wystąpienia zapalenia stawów, reumatyzmu, wrzodów żołądka, zapalenia jelit, mają działanie uspokajające, rozszerzają naczynia, i uśmierzają ból. Obniżają zakwaszenie żołądka i organizmu oraz wzmacniają zdolności obronne organizmu. Harmonizują całościowo system hormonalny, szczególnie obszar nadnerczy, wzmacniają organizm i jego system ochronny przed niebezpiecznymi mikroorganizmami. Usuwają napięcie i stres. Jeśli masz pragnienie, na pewno docenisz doskonały smak i działanie relaksujące tej wspaniałej herbatki na każdą niebanalną okazję.

SKŁAD: Maytenus ilicifolia – liść

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:

2-3 łyżeczki liści Maytenus zmieszać z 3/4 l wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.

Waga netto: 100 gr.

PALCZATKA.CYTRYNOWA

Rodzaj Cymbopogon liczy kilkadziesiąt gatunków, wszystkie charakteryzują się wyraźnie cytrynowym zapachem. Palczatka jest rośliną, która ma kilka zastosowań. Pochodzi co prawda z tropikalnej Azji, ale dziś uprawia się ją praktycznie na wszystkich terenach tropikalnych. Jest to wytrzymała, wiechlinowata trawa z długimi liśćmi. Znana jest pod wieloma nazwami: trawa cytrynowa, lemongras, gandhatrn, citronela lub Heong Mau. Roślina ta lubi piaszczystą, dobrze przepuszczającą wodę glebę oraz dużo wody.

ZASTOSOWANIE:

Dolne, grubsze pędy, drobno pokrojone stosuje się w wielu potrawach kuchni azjatyckiej do sałatek jak i dań gotowanych. Użyć można też górnej części trawy, jednak ta jest zbyt twarda do gryzienia, dlatego też przed podawaniem należy ją wyjąć. W trakcie zamrażania lub suszenia nie traci charakterystycznego cytrynowego aromatu. Olejki eteryczne zawarte w roślinie stosuje się również, między innymi jako dodatek do mydła. Substancje, które znajdują się w roślinie odganiają także owady.

ZASTOSOWANIE TRADYCYJNE:

Medycyna naturalna wykorzystuje trawę cytrynową jako lekarstwo przeciw gorączce, problemom żołądkowym, biegunce (czerwonce) i w celu obniżenia cholesterolu we krwi. W Brazylii wykorzystuje się ją również w celu uspokojenia nerwów, w medycynie indyjskiej przy braku apetytu. Również dobrze znoszą ją dzieci. Według ajurvedy wspomaga układ krwionośny, wzmaga pocenie i uspokaja. Udowodniono działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i dezynfekujące. Żywa roślina nadaje się do zadymionych pomieszczeń.

NAUKA:

W tradycyjnej brazylijskiej medycynie stosuje się napar przy depresji, skurczach oraz jako lekki środek uspokajający i nasenny. Badania naukowe na myszach laboratoryjnych potwierdzają te właściwości, jednak z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę, że cytowane badania pochodzą od autorów brazylijskich, nie muszą więc być całkiem obiektywne. Inny test na szczurach potwierdził wpływ rośliny na obniżenie poziomu lipidów we krwi. Wpływ był pozytywny – obniżył się poziom glukozy (w plazmie naczczo), całkowity poziom lipidów we krwi, przy czym podniósł się poziom cholesterolu HDL (tzw. „dobry cholesterol”). W ten sposób potwierdzona została poprawność ludowego zastosowania rośliny przez diabetyków 2. stopnia.

Stosunkowo często mówi się o przeciwgrzybiczym i owadobójczym działaniu roślin z gatunku Cymbopogon. Silnie działa też przeciw grzybkom drożdżowym. Właściwości te mogą być zastosowane również w przemyśle – olejki eteryczne palczatki cytrynowej mogą działać przeciw biodegradacji oraz pleśnieniu pożywienia oraz jako konserwant w sokach owocowych. Potencjał rośliny leży również w wykorzystaniu właściwości olejków esencjonalnych rośliny do odpędzania owadów, glist, działaniu przeciwwrzodowym i przeciwutleniającym – co zostało naukowo udowodnione. Nadal trwają badania nad możliwym zastosowaniem w leczeniu raka.

Citral, główny składnik olejków eterycznych trawy cytrynowej ma między innymi działanie przeciwmutacyjne. Oprócz trawy cytrynowej citral znaleźć można także w innych ziołach, np. w dziewannie czy sporyszu.

CITRAL:

3,7-dimetylokta-2.6-dienal

Ten aldehyd z dwoma różnymi wiązaniami tworzy dwa cis/trans izomery. Trans-izomer nazywa się geranial (czasem oznaczany jest jako citral A), cis-izomer to neral (citral B). Geranial ma intensywniejszy smak i zapach, neral jest słabszy, za to nieco słodszy. Citral to mieszanka obu izomerów, jest zarazem surowcem wyjściowym do produkcji witaminy A. Citral uwalniają również niektóre samce motyli (bielinek) w trakcie lotu. Odezwa u samiczek na tę substancję jest 10 razy większa niż u samców, a więc działa ona de facto w okresie godów jako męski ferromon.

Herbatka zaparzona z tej rośliny jest oświeżająca i smakuje nawet na zimno. Nie zawiera kofeiny. Głównym olejkiem eterycznym jest citral (80% wszystkich olejków).

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:

2 łyżeczki Herbaty Palczatka cytrynowa włożyć do 3/4 L wody, gotować przez 3 minuty a następnie odcedzić.

Pić w ciągu dnia do godziny 17.

Waga netto - 100 gr.

POMARAŃCZA.GORZKA – CITRUS.AURANTIUM

ZAWIERA :

Bioflawonoidy, hespertynę, narigenin, substancje gorzkie, olejki eteryczne zawierające limonen, linalol oraz geraniol.

Harmonizuje meridian kierujący , żołądka, serca, śledziony, trzech ogrzewaczy i woreczka żółciowego.

Pomarańcz gorzka ma działanie przeciwmikrobowe, przeciwwirusowe na rota-wirusy. Indianie z Ameryki Południowej stosują ją przy detoksykacji i dla wzmocnienia całego organizmu.

Doskonały przy kolce niemowlęcej, przeziębieniach, grypie, gorączce, jako środek napotny i ułatwiający odksztuszanie. Ma działanie immunologiczne, łagodzi wzdęcia, biegunkę, niszczy pasożyty w jelitach, stosuje się przy skurczach, reumatyzmie, wyczerpaniu nerwowym i stresie. Badania naukowe wykazały pozytywny wpływ po napromieniowaniu. Wzmacnia serce, ma działanie odwadniające, normalizuje ciśnienie krwi funkcje serca, wzmacnia włos, funkcje żołądka, śledziony i woreczka żółciowego. Jest stosowany jako środek uspokajający, poprawiający trawienie oraz wzmacniający przy obniżonej zdolności obronnej organizmu oraz dla szybkiego uwalniania tłuszczy i wody z ciała podczas diety odchudzającej.

Waga netto: 100 gr.

RÓŻA.STULISTNA - ROSA.CENTIFOLIA

Rosa centifolia zawiera przede wszystkim garbniki, flawonoidy, kwercetynę, kemferol, kwas galowy, antycjany, polisacharydy, olejki eteryczne, wosk i śluz. Ma silne działanie antywirusowe, antybakterialne, antymikrobowe, antyseptyczne, ściągające, detoksykujące, przeciwutleniające, chroniące skórę i przeciwzapalne. Harmonizuje meridian płuc, pęcherza moczowego, śledziony, jelita cienkiego, żołądka, kierujący i centralny. Róża stulistna zawiera około 9 substancji antywirusowych, które ograniczają rozmnażanie wirusów i mają korzystny wpływ na wzmocnienie organizmu przy astmie, grypie, katarze i przeziębieniu. Badania potwierdziły skuteczność zawartych substancji, jeśli chodzi o ograniczenie rozmnażania wirusa HIV oraz działanie przeciwutleniające. Genialny Avicenna proponował herbatkę z róży przy zapaleniu oskrzeli, TBC i innych problemach z płucami. Aktywne fitosubstancje zawarte w róży stulistnej pomagają powstrzymać biegunkę, obfite krwawienia miesiączkowe, poprawiają problemy układu trawiennego oraz pozytywnie wpływają na bezsenność. Chronią wątrobę, serce, śledzionę, mięśnie, śluzówkę żołądka i jelit. Pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu, optymalny skład mikroflory jelitowej, harmonizują centralny system nerwowy. Eliminują ryzyko powstania kamieni nerkowych, tworzenia się siniaków, występowanie reumatyzmu, arteriosklerozy i alergii. Zewnętrznie mają ochronny i regenerujący wpływ na skórę. Ze względu na aromat róży płatki można wykorzystać do aromatyzowania mniej wyraźnych herbat oraz zdobienia różnych słodkich potraw. Róża stulistna jest środkiem tonizującym organizm, ogranicza ryzyko pojawienia się stanów smutku i depresji. Herbatka jest przyjemna, pachnąca i orzeźwiająca.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed wilgocią.

Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci do 3 lat! Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.

Produkt nie zastępuje pełnowartościowego pożywienia. Nie należy przekraczać proponowanych dawek.

SKŁAD: Rosa centifolia - kwiat

Waga netto: 100 gr.

SMILAX.OFFICINALIS

Ma działanie tonizujące, anaboliczne, antywirusowe, antybakteryjne, antymikrobowe, antygrzybicze, przeciwzapalne, stymulujące system obronny, antyutleniające, uśmierzające ból. Harmonizuje meridian nerek i pęcherza moczowego.

Sarsaparilla veracruz – Kolcowój (Smilax) zawiera przede wszystkim steroidalne saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sisterol i glikozydy, wapń, miedź, żelazo, jod, mangan, magnez, krzem, sód, siarkę, witaminy B – kompleks, witaminy A, C i D.

Smilax był dobrze znany i lubiany przez Indian Ameryki Południowej z powodu swojego tonizującego i afrodyzjakalnego działania. Wspomaga tworzenie testosteronu i progesteronu oraz naturalny anabolizm i metabolizm ciała. Harmonizuje szczególnie męski system hormonalny. Indianie skutecznie stosowali go do złagodzenia problemów powstałych w wyniku chorób takich jak kiła, rzeżączka, kłykcina i innych postaci brodawkowych spowodowanych wirusami papilla, które mogą być przyczyną powstania różnych tworów przedrakowych. Badania naukowe potwierdziły działanie obniżające ryzyko wystąpienia reumatycznego zapalenia stawów i arteriosklerozy. Smilax wspomaga wyłączanie zbędnych soli z ciała. Herbata (napar) poprawia zdolności obronne organizmu, stymuluje tworzenie białych ciałek krwi, szczególnie T limfocytów CD – 4, CD – 8 i makrofagów. Reguluje ciśnienie krwi, bardzo dobrze czyści krew oraz cerę problemową i z trądzikiem, uśmierza bóle, obniża gorączkę, łagodzi przebieg łuszczycy, kołatanie serca, obniża poziom cholesterolu w krwi. U 70% pijących systemytycznie herbatkę ze Smilaxu przez 5 miesięcy, ustąpiła łuszczyca bez późniejszego nawrotu choroby. Smilax ogranicza pojawienie się degeneracji stawów, reumatyzmu, reumatycznego zapalenia stawów, bólów stawów, astmy, różnych zapaleń, szczególnie nerek i pęcherza moczowego. Również hamuje powstanie alergii, egzem, kamieni moczowych i nerkowych, piasku, zmniejsza obciążenie ciała metalami ciężkimi.

SKŁAD: Smilax officinalis – korzeń.

Waga netto: 100 gr.

Przygotowanie i dawkowanie:

2-3 łyżeczki korzenia Smilaxu zmieszać z 3/4 l wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.

UNCARIA.TOMENTOSA (VILCACORA)

Ma działanie antywirusowe, antybakteryjne, antymikrobowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, stymulujące systém odpornościowy, antyutleniające oraz tłumiące ból. Harmonizuje meridian wątroby i nerek.

Uncaria tomentosa: Una de gato, Vilcacora, zawiera alkaloidy, rhynchophyllinę, hirsutynę, mitraphylinę, beta sitosterol i glikozydy.

Napar poprawia zdolności obronne organizmu, stymuluje produkcję białych krwinek, zwłaszcza limfocytów T CD - 4, przez co wzmacnia naturalną odporność organizmu. Poprawia nadciśnienie, ogranicza powstawanie zakrzepicy, może obniżyć ryzyko powstawania zakrzepów krwi. Zmniejsza kołatanie serca i poziom cholesterolu we krwi. Obniża ryzyko powstania choroby Crohna, różnych stanów zapalnych, uchyłkowatości jelit, udarów, zawału serca, zapalenia stawów, reumatyzmu, astmy, wrzodów żołądkowych, alergii i grzybicy. Wzmacnia funkcję układu hormonalnego, detoksykuje organizm. Niektóre fitosubstancje Uncarie tomentosy obniżają rozmnażanie różnego rodzaju pasożytów.

Indianie Cashibo w Peru używają jej do dzisiaj jako antykoncepcji.

Przeciwwskazania: Ludzie, którzy chcą mieć dzieci, kobiety w ciąży, ludzie z implantami i po transplantacji organów nie powinni jej pić.

SKŁAD: Uncaria tomentosa – kora.

Waga netto - 100 gr.

DAWKOWANIE I PRZYGOTOWANIE:

1. Lekkie na stymulację: 2-3 łyżeczki kory Vilcacory zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, następnie przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17 .

2. Silniejsze na eliminowanie: przygotowanie takie samo, czas gotowania wynosi 5minut, potem 15-20 minut macerować.

Herbatę można lekko posłodzić miodem.

Uwaga:

We wszystkich przypadkach po 3 tygodniach używania następuje tygodniowa pauza.

Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku.

STEVIA REBAUDIANA

Od stuleci mieszkańcy Paragwaju i Brazyli używali ,,słodkich liści'' do osłodzenia gorzkiego smaku ziołowych naparów leczniczych i herbaty ,,mate''.

Historia:

Stevia rebaudiana jest roślną zielną, występującą w naturze w północnych rejonach Ameryki Południowej (Paragwaj, Brazylia). Europejczycy dowiedzieli się o Stewii od hiszpańskich konkwistadorów z XVI wieku, którzy zauważyli ją w Ameryce Południowej. Większym zainteresowaniem zaczęła się cieszyć na początku tego wieku, kiedy to paragwajski botanik M. S. Bretonii ,,odkrył'' i opisał Stewię, a ponadto zwrócił uwagę na rolę tej rośliny - w 1905 roku napisał: ,,Pierwszorzędna rola Ka He (indiańska nazwa Stewii) polega na możliwości zastąpienia cukru, przy dodatkowych korzyściach:

1. Jest środkiem słodzącym o dużej mocy.

2. Jest nietoksyczna, przeciwnie, ma działanie zdrowotne.

3. Może być stosowana bezpośrednio w swojej naturalnej, nieprzetworzonej postaci - sproszkowanych suszonych liści''.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

Liście Stewii zawierają specyficzne glikozydy, które w czystej postaci są od 250 do 300 razy słodsze od sacharozy! Ponadto nie posiadają wartości kalorycznej i nie podwyższają poziomu cukru we krwi. Jest to zatem idealna roślina dla diabetyków i osób dbających o ,,linię''. Liście tej rośliny zawierają także witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz inne mikroelemesty. Badania dowodzą, że ekstrakt z liści Stewii jest bezpieczny dla zdrowia i stabilny chemicznie w połączeniu z innymi produktami spożywczymi. W literaturze innych krajów zwraca się uwagę na fakt, że obniża poziom cukru we krwi i nieznacznie podnosi ciśnienie. Ma także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, zwłaszcza jeśli chodzi o bakterie jamy ustnej. Można nią wspomagać leczenie próchnicy i chorób dziąseł. Zaleca się wtedy żucie surowych liści. Wiadomości te cytuję za doniesieniami ze Stanów Zjednoczonych i Japonii, ponieważ w Polsce nie przeprowadzono jeszcze żadnych badań co do leczniczych właściwości Stewii.

WENDITA CALYSINA (BURRITO)

Burrito – Wendita Calisyna

ZAWIERA :

flawonoidy, dihydroguercetafetin a 3,5,6,7,4_-pentadroxytlavanonol,glikozyty oraz pochodne kwasu benzolowego. Harmonizuje meridian jelita grubego i cienkiego, pęcherza moczowego, wątroby i woreczka żółciowego, trzech ogrzewaczy, śledziony, jinowy piętowy i jangowy łączny.

Ma działanie wspomagajacy trawienie , antywirusowe, antybakteryjne, przeciwutleniające, antybiotykowe, harmonizujące, detoksy kujące, moczopędne, przeciwzapalne oraz stymulujące system immunologiczny.

Ma wielki wpływ na system trawienny i ogólny matabolizm organizmu. Wspomaga funkcje wątroby i woreczka żołciowego, śledziony, pęcherza moczowego, poprawia trawienie, funkcje żołądka i jelit. Herbatka jest zalecana po przejedzeniu się, zatruciu alkoholem i innymi substancjami. Łagodzi wzdęcia, skurcze żołądka i jelit, zmniejsz zakwaszenie , ma harmunizujacy wpływ na system hormon olany oraz męskie i żeńskie organy płciowe. Zawarte w niej flawonoidy mają silne dzialanie ochronne i przeciwutleniające przy degeneracji komórek i stawów. Ogólnie wzmacnia organizm podczas stresu, grypy i przeziębień. Ogranicz powstawanie napięć wewnętrznych. Burrito ma łagodny aromat podobny do mięty, można jej używać z innymi herbatkami DIOCHI o mniej wyraźnym smaku do ich aromatyzowania na przykład z Lapacza czerwonego.

SKŁAD : Wendita calysina/Paragwaj

Waga netto: 100 gr.

PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:

2-3 łyżeczki Wendita calysina zmieszać z 3/4 l wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gotowe mieszanki

Nr 1: "Nervosan": kozłek lekarski (kłącza), rumianek (kwiat), krwawnik (ziele), mięta (ziele), melisa (ziele).

Składa się z ziół o działaniu uspokajającym, przeciwskurczowym i nasennym. Stosowany jest w stanach nadmiernej pobudliwości nerwowej i nadmiernego podniecenia psychicznego, nerwicach układu wegetatywnego, bezsenności, histerii oraz zaburzeniach okresu przekwitania i pokwitania.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę wody (250 ml), zagotować i pić rano (na czczo) i wieczorem, po 2/3 szklanki.

Nr 2: "Sklerosan": głóg (kwiat z liściem oraz owoc), jarzębina (owoc), morszczyn (ziele), krwawnik (ziele), kruszyna (kora), jemioła (ziele), rdest ptasi (ziele).

Mieszanka ta ma zastosowanie w schorzeniach wieku starczego. Zalecana przy miażdżycy (sklerozie), chorobie nadciśnieniowej, zaburzeniach krążenia obwodowego, a także przy wadliwej przemianie materii, u osób starszych.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na 1/4 szklanki wody, gotować 3-5 min, pić 2-4 razy dziennie po jedzeniu, po 1/2 szklanki.

Nr 3: "Degrosan": morszczyn (ziele), mniszek (korzeń), perz (kłącze), krwawnik (ziele), bratek polny (ziele), kruszyna (kora), lipa (kwiat).

Ten zestaw ziół działa rozwalniająco, poprawia trawienie i przemianę materii. Mieszanka stosowana w zaburzeniach przemiany materii charakteryzujących się niedoczynnością gruczołów wydzielania wewnętrznego, przy zewnętrznych objawach skórnych (trądzik młodzieńczy, przetłuszczona cera i włosy).

Sposób użycia:

l łyżkę ziół na l 1/4 szklanki gorącej wody, gotować 3-5 min i pić 2 razy dziennie po l szklance odwaru po posiłkach.

Nr 4: "Reumosan": brzoza (liść), wierzba (kora), rdest ptasi (ziele), pokrzywa (liść), wiązówka błotna (kwiat), skrzyp (ziele).

Stosuje się przy ostrych i przewlekłych chorobach gośćcowych (reumatyzmie, artretyzmie i ischiaszu). Mieszanka ma działanie rozgrzewające i moczopędne, dzięki temu krążąca krew uruchamia złogi, które stopniowo dostają się do układu moczowego, skąd są wydalane na zewnątrz organizmu.

Sposób użycia:

1-11/4 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki gorącej wody, gotować 3-5 min i pić 2-3 razy dziennie między posiłkami, po 2/3 szklanki.

Nr 5: "Tannosan": pięciornik (kłącze), borówka czernica (owoc), mięta (liść), rumianek rzymski (kwiat), szałwia (liść).

Składa się z ziół działających przeciwbiegunkowe. Stosuje się w przewlekłych biegunkach, ostrych i przewlekłych nieżytach jelit, bólach przewodu pokarmowego, wzdęciach, nadmiernej ilości śluzu w stolcu oraz wówczas, gdy objawy wskazują na nerwicę żołądka.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 2 min. Pić 2-5 razy dziennie po 1-3 łyżki (dzieci) lub po 1/4-1/2 szklanki (dorośli), na l godz. przed posiłkiem.

Nr 6: "Pyrosan": rumianek (kwiat), malina (owoc), topola (pączki), brzoza (liść), lipa (kwiat), bez czarny (kwiat), wierzba (kora).

Jest to zestaw ziół rozgrzewających (przeciwgorączkowych), działa napotnie, rozgrzewające i kojąco, a przy tym lekko moczopędnie. Stosowany we wszystkich stanach przeziębieniowych, przy grypie, nieżycie górnych dróg oddechowych i reumatycznych bólach mięśniowych, towarzyszących wszystkim przeziębieniom.

Sposób użycia:

1-1 1/4 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki gorącej wody, gotować 2 min i pić możliwie gorący napar 2-3 razy dziennie po l szklance.

Dobrze jest wypić wieczorem w łóżku do 2 szklanek naparu z dodatkiem 2-3 łyżek syropu malinowego.

Nr 7: "Rektosan": krwawnik (kwiat), kminek (owoc), jarzębina (owoc), żywokost (korzeń), kruszyna (kora), kasztanowiec (kwiat), kozieradka (nasiona), bratek polny (ziele).

Jest to specyficzna mieszanka ziołowa, mająca zastosowanie w zwalczaniu hemoroidów i żylaków odbytu lub guzów krwawnicowych.

Sposób użycia:

odwar z 3/4 łyżki ziół na 1-1 1/4 szklanki gorącej wody, gotować 2 min i pić 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu.

Taki sam odwar można stosować do obmywania odbytu i do okładów.

Nr 8: "Septosan": mięta (liść), szałwia (liść), tymianek (ziele).

Mieszanka o działaniu przeciwzapalnym i dezynfekującym. Stosowana w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, zapaleniu dziąseł, migdałów oraz anginie.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, pozostawić przykryte nad parą 15-20 min.

Gardło i jamę ustną należy płukać 2-4 razy dziennie.

Nr 9: "Cardiosan": konwalia (ziele), żarnowiec (ziele), jemioła (ziele), skrzyp (ziele), serdecznik (ziele), głóg (kwiat z liśćmi), lubczyk (korzeń), kozłek (kłącze), róża dzika (owoc). Zioła wzmacniające mięsień sercowy działają uspokajająco i obniżają ciśnienie krwi. Mieszankę stosuje się przy osłabieniu mięśnia sercowego, niewydolności układu krążenia, zaburzeniach krążenia na tle miażdżycy oraz przy migotaniu i trzepotaniu przedsionków. Sposób użycia: l łyżka ziół do 1/2 lub l szklanki gorącej wody, pozostawić nad parą na 15-20 min. Należy 1/2-2/3 szklanki naparu pić 1-3 razy dziennie.

Nr 10: "Cholagoga I": jałowiec (owoc), dziurawiec (ziele), rdest ptasi (ziele).

"Cholagoga II": kocanki piaskowe (kwiat) mniszek (korzeń), mięta (liść), krwawnik (ziele), kruszyna (kora), glistnik (ziele).

"Cholagoga III": jałowiec (owoc), dziurawiec (ziele), rdest ptasi (ziele), kruszyna (kora), kminek (owoc), mięta (liść).

Mieszanki działają żółciopędnie, rozwalniająco, poprawiają trawienie, likwidują nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym i wzdęcia, uśmierzają ból pochodzenia trawiennego. Stosuje się je w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, żołądka i jelit. Cholagoga I stosowana jest przy stolcu miękkim (rozwolnienie), II - przy stolcu normajnym, III - przy stolcu twardym (zatwardzenie).

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 2-3 min i pić 1/2-2/3 szklanki odwaru 2-4 razy dziennie w ciągu dnia między posiłkami.

Nr 11: "Urosan": skrzyp polny (ziele), brzoza (liść), borówka brusznica (liść), podróżnik (korzeń).

Zioła działają moczopędnie i dezynfekujące na przewód moczowy, likwidując jego stany zapalne. Stosuje się je przy zapaleniu nerek i pęcherza moczowego: przy skąpomoczu i obrzękach, kamicy moczowej, nieżytach przewodu pokarmowego.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 3-5 min i pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki odwaru między posiłkami.

Nr 12: "Digestosan": drapacz (ziele), bobrek trójlistkowy (liść), żywokost (korzeń), mięta (liść), kminek (owoc), krwawnik (ziele).

Zioła pobudzają niektóre czynności wydalnicze żołądka, jelita cienkiego, trzustki, wątroby i nerek. Mieszanka zawiera wiele gorzkich ziół o działaniu żołądkowym. Jest stosowana przy braku apetytu, niestrawności, nudnościach, wzdęciach, atonii żołądka, zaburzeniach w wydzielaniu soków trawiennych.

Sposób użycia:

1-1 1/4 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki gorącej wody, gotować 2-3 min pod przykryciem i pić 1/2-2/3 szklanki odwaru 3 razy dziennie na 30 min przed posiłkami.

Nr 13; "Pektosan": oman (korzeń), szałwia (liść), prawoślaz (liść), podbiał (liść), koper włoski (owoc).

Zioła zawarte w tej mieszance mają działanie powlekające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pektosan stosuje się w stanach nieżytowych jamy ustnej, gardła

i oskrzeli, przy niezbyt zaawansowanej infekcji i zapaleniu błon śluzowych, przy kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. Szczególnie polecany dla dzieci, młodzieży i osób starszych.

Sposób użycia:

l łyżka ziela na l szklankę wrzątku, gotować 2 min i pić po 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Nr 14: "Normosan": kruszyna (kora), senes (liść), perz (kłącze), kminek (owoc), mięta (liść), bez czarny (owoc), mniszek (korzeń).

Mieszankę stosuje się przy zaparciach, niestrawności, otyłości, wzdęciach, zaburzeniach przemiany materii. Zioła działają przeczyszczające, przeciwskurczowo, wzmagają ruchy perystaltyczne jelit, przyspieszają przyswajanie pokarmów, mają także działanie przeciwbakteryjne (mięta, kminek).

Sposób użycia:

l łyżka mieszanki na l szklankę wrzątku, pozostawić nad parą pod przykryciem na 15-20 min i pić 3 razy dziennie po 1/4-1/3 szklanki (w lekkich stanach nieżytowych jelit) lub raz dziennie wieczorem jako środek rozwalniający.

Nr 15: "Diabetosan": rutwica (ziele), fasola (naowocnia), borówka czernica (liść), pokrzywa (liść), szałwia (liść), mniszek (korzeń).

Zioła te obniżają poziom cukru we krwi i są stosowane pomocniczo w lżejszych przypadkach cukrzycy, wadliwej przemianie materii i w nieżytach przewodu pokarmowego.

Sposób użycia:

1-1 1/2 łyżki ziół na 1-1 1/2 szklanki wrzątku, gotować 2 min i pić po 2/3 szklanki odwaru 2-3 razy dziennie między posiłkami.

Nr 16: "Yagosan": rdest ptasi (ziele), szałwia (liść), pokrzywa (liść), dąb (kora), rumianek (kwiat), nagietek (kwiat).

Zioła zawarte w tej mieszance mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwrzęsistkowe, przeciwkrwotoczne, przeciwprzesiękowe i przeciwskurczowe. Mieszanka stosowana jest do irygacji i przemywań przy upławach oraz stanach zapalnych pochwy o charakterze bakteryjnym.

Sposób użycia:

3 łyżki ziół na 5-6 szklanek wrzątku, gotować 3 min, a po ostudzeniu stosować do irygacji, przemywań, tamponów i okładów.

Nr 17: "Pulmosan": rdest ptasi (ziele), skrzyp (ziele), mniszek (korzeń), krwawnik (kwiat), słonecznik (kwiat).

Zioła zawarte w powyższej mieszance przyczyniają się do szybszej regeneracji uszkodzonych tkanek w płucach, mają ponadto działanie przeciwskurczowe, przeciwalergiczne i przeciwgorączkowe. Stosowana jest przy schorzeniach płuc, w których nastąpiło uszkodzenie tkanki płucnej, np. w gruźlicy, zatruciu lotnymi substancjami toksycznymi, pylicy.

Sposób użycia:

2 łyżki ziół na l 1/2 szklanki gorącej wody i poddać maceracji pod przykryciem (przez noc), następnie gotować 5- 7 min i pić po szklance rano przed śniadaniem

i wieczorem po kolacji.

Nr 18: "Neopektosan": szałwia (liść), prawoślaz (korzeń), podbiał (liść), koper włoski (owoc), tymianek (ziele), żywokost (korzeń), prawoślaz (liść). Zioła te mają właściwości powlekające, wykrztuśne i zmiękczające. Mieszankę stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych i oskrzeli, rozedmie płuc, dychawicy oskrzelowej i stanach astmatycznych.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę gorącej wody, gotować 3 min i pić 2-4 razy dziennie po 1/2-2/3 szklanki odwaru między posiłkami.

Nr 19: "Neonormosan": rzewień (kłącze), perz (kłącze), kminek (owoc), mięta (liść), bez czarny (owoc), mniszek (korzeń).

Mieszankę stosuje się przy zaparciach, niestrawności, otyłości, wzdęciach, zaburzeniach przemiany materii, a przede wszystkim przy zatruciach przewodu pokarmowego. Działanie ziół jest analogiczne jak w przypadku mieszanki "Normosan". "Neonormosan" polecany jest przede wszystkim dla tych osób, których organizmy nie tolerują kory kruszyny.

Sposób użycia:

l łyżka ziół na l szklankę wrzątku, pozostawić nad parą na 15-20 min. Napar pić wieczorem jako środek przeczyszczający w ilości 2/3 do l szklanki.

W czasie przygotowywania naparu lub odwaru tracimy w znacznym stopniu wiele cennych substancji leczniczych (głównie olejków), przez co oddziaływanie mieszanki ziołowej jest znacznie słabsze. Dlatego polecamy proszkowanie większości mieszanek w elektrycznym młynku do kawy i stosowanie tego zamiast picia odwaru lub naparu. (Sposób użycia: 1/4 płaskiej łyżeczki do herbaty proszku popić chłodną wodą lub innym płynem, na przykład rozcieńczonym sokiem owocowym lub warzywnym). Później popijamy gorącym płynem: herbatą, mlekiem lub kawą. Proszkować nie należy "Pyrosanu' (nr 6), "Septosanu" (nr 8), "Pektosanu" (nr 13), "Yagosanu" (nr 16), "Pulmosanu" (nr 17), "Neopektosanu" (nr 18), czyli mieszanek, dla których najlepszą formą stosowania jest odwar i pijanie tego odwaru na gorąco lub stosowanie zewnętrzne ("Septosan" i "Yagosan").

*źródło

Edytowane przez zielna
1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ZIOŁA NA POSZCZEGÓLNE DOLEGLIWOŚCI

Jakie zioła i na jakie dolegliwości? (wykaz surowców zielarskich stosowanych na najbardziej znane dolegliwości)

Schorzenia układu nerwowego

- zioła pobudzające: kolendra (owoc), lawenda (kwiat), tatarak (kłącze);

- zioła uspokajające: arcydzięgiel (olejek), chmiel (szyszka), dziurawiec (ziele), kozłek (kłącze), lawenda (kwiat), melisa (liść), mięta (liść), nagietek (kwiat), ogórecznik (ziele), szałwia (liść); - zioła wzmacniające: lawenda (kwiat), lebiodka (ziele), melisa (liść), tymianek (ziele);

Zaziębienie, kaszel, gorączka

- zioła przeciwgorączkowe i napotne: bez czarny (kwiaty i owoce), lipa (kwiat), malina (liście i owoce), ogórecznik (ziele), róża (owoc), rumianek (kwiat), sosna (pączki);

- zioła łagodzące nieżyt górnych dróg oddechowych: bez czarny (kwiaty i owoce), czosnek (ząbki), fiołek (ziele i kwiat), hyzop (ziele), koper włoski (owoc), rzodkiew (korzeń), sosna (igliwie), tymianek (ziele);

- zioła wykrztuśne: babka (liść), biedrzeniec anyż (owoc), macierzanka (ziele), sosna (pączki i igliwie), tymianek (ziele), żywokost (korzeń);

- zioła przeciwkaszlowe: babka (liść), fiołek (ziele i kwiat), koper włoski (owoc), podbiał (liść).

Schorzenia układu pokarmowego

- zioła osłaniające: babka (liść), gorczyca (nasiona), len (nasiona), ogórecznik (ziele);

- zioła przeciwskurczowe: kolendra (owoc), lebiodka (ziele), macierzanka (ziele), rumianek (kwiat), sosna (igliwie), szałwia (liść); - zioła gorzkie i aromatyczne pobudzające apetyt i dzięki zwiększonemu wydzielaniu soków żołądkowych ułatwiające trawienie: arcydzięgiel (korzeń), babka (liść), bazylia (ziele), biedrzeniec anyż (owoc), bylica estragon (ziele), chmiel (szyszka), czarnuszka (nasiona), cząber (ziele), czosnek (ząbki), dziurawiec (ziele), gorczyca (nasiona), hyzop (ziele), jałowiec (owoc), kminek (owoc), kolendra (owoc), koper włoski (owoc), krwawnik (ziele), lebiodka (ziele), lipa (kwiat), majeranek (ziele), melisa (liść), mięta (liść), nagietek (kwiat), papryka (owoc), rozmaryn (liść), rzodkiew (korzeń), szałwia (liść), tatarak (kłącze);

- zioła żółciopędne: bylica estragon (ziele), czarnuszka (nasiona), czosnek (ząbki), dziurawiec (ziele), hyzop (ziele), jałowiec (owoc), kolendra (owoc), krwawnik (ziele), lipa (kwiat), mięta (liść), rozmaryn (liść), rzodkiew (korzeń);

- zioła stosowane przeciwko nieżytowi przewodu pokarmowego: borówka czernica (owoc), gorczyca (nasiona), hyzop (ziele), krwawnik (ziele), szałwia (liść);

- zioła przeczyszczające o łagodnym działaniu: bez czarny (kwiat), len (nasiona), ogórecznik (ziele), śliwa tarnina (kwiat);

- zioła przeciwbiegunkowe: bez czarny (owoc), borówka czernica (owoc), cząber (ziele), dziurawiec (ziele), kolendra (owoc), majeranek (ziele), mięta (liść), orzech włoski (liść), pokrzywa (liść), róża (owoc), rumianek (kwiatostan), szałwia (liść), śliwa tarnina (owoc);

- zioła przeciwdziałające nadmiernej fermentacji jelitowej (wiatropędne): arcydzięgiel (korzeń), bazylia (ziele), biedrzeniec anyż (owoc), czarnuszka (nasiona), kminek (owoc), kolendra (owoc), koper włoski (owoc), krwawnik (ziele), lawenda (kwiat), macierzanka (ziele), majeranek (ziele), melisa (liść), mięta (liść), rumianek (kwiat), szałwia (liść), tatarak (kłącze), tymianek (ziele);

- zioła przeciwrobacze: czosnek (ząbki).

Zaburzenia przemiany materii

- zioła pobudzające przemianę materii: bez czarny (owoc), dziurawiec (ziele), krwawnik (ziele), lubczyk (korzeń), orzech włoski (liść), śliwa tarnina (kwiat);

- zioła przeciwcukrzycowe: borówka czarna (liść), pokrzywa (liść), szałwia (liść);

- zioła przeciwpotne: hyzop (ziele), orzech włoski (liść), szałwia (liść).

Choroby krwi

- zioła krwiotwórcze: pokrzywa (liść), rzeżucha (liść), krwawnik (ziele);

- zioła przeciwkrwotoczne: berberys (kora), krwawnik (ziele), pokrzywa (liść).

Stany zapalne organizmu spowodowane infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi

- zioła o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym: babka (liść), chmiel (szyszka), cząber (ziele), czosnek (ząbki), dziurawiec (ziele), fiołek (ziele i kwiat), kolendra (owoc), krwawnik (ziele), lawenda (kwiat), len (nasiona), macierzanka (ziele), majeranek (ziele), melisa (liść), mięta (liść), nagietek (kwiat), orzech włoski (liść), podbiał (ziele i kwiat), rumianek (kwiat), sosna (igliwie), szałwia (liść), śliwa tarnina (kwiat), tatarak (kłącze), tymianek (ziele), żywokost (korzeń).

Schorzenia układu moczowego - zioła moczopędne

arcydzięgiel (korzeń), berberys (owoc), bylica estragon (ziele), chmiel (szyszka), czarnuszka (nasiona), cząber (ziele), dziurawiec (ziele), hyzop (ziele), jałowiec (igliwie), koper włoski (owoc), lebiodka (ziele), lubczyk (korzeń), macierzanka (ziele), ogórecznik (ziele), pietruszka (korzeń), pokrzywa (liść), rozmaryn (liść);

- zioła dezynfekujące drogi moczowe: babka (liść), dziurawiec (ziele), jałowiec (owoc), lubczyk (korzeń), pietruszka (korzeń), skrzyp (ziele). Zaburzenia miesiączkowania

- zioła pobudzające miesiączkowanie: lubczyk (korzeń), nagietek (kwiat), pietruszka (owoc);

- zioła stosowane przy bolesnym miesiączkowaniu; chmiel (szyszka), dziurawiec (ziele), krwawnik (ziele), nagietek (kwiat), rumianek (kwiat).

Niedostateczna laktacja

- zioła pobudzające laktację (wydzielanie gruczołów mlecznych): biedrzeniec anyż (owoc), czarnuszka (nasiona), kminek (owoc), melisa (liść).

Bóle gośćcowe i nerwobóle

- zioła łagodzące bóle gośćcowe: arcydzięgiel (olejek), gorczyca (nasiona), papryka (owoc), rzeżucha (ziele), rzodkiew (korzeń), sosna (igliwie);

- zioła łagodzące nerwobóle: arcydzięgiel (olejek), melisa (liść), papryka (owoc). Choroby skóry

- zioła stosowane w leczeniu chorób skóry: babka (liść), cebula (pieczona lub gotowana), krwawnik (ziele), rumianek (kwiat), żywokost (korzeń).

Stany zapalne oczu

- zioła "dla oczu": koper włoski (owoc), nagietek (kwiat), rumianek (kwiat), świetlik (ziele).

Stany zapalne jamy ustnej

- zioła "dla ust": biedrzeniec anyż (owoc), lawenda (kwiat), majeranek (ziele), mięta (liść), nagietek (kwiat), rozmaryn (liść), szałwia (liść), tymianek (ziele).

Zioła "pierwszej pomocy"

- zioła dezynfekujące i przyspieszające gojenie się skaleczeń i ran: bez czarny (liść świeży), cząber (ziele), czosnek (ząbki), dziurawiec (ziele), hyzop (ziele), lawenda (kwiat), majeranek (ziele), nagietek (kwiat), rozmaryn (liść), rumianek (kwiat), szałwia (liść), tymianek (ziele), żywokost (korzeń);

- zioła na czyraki: len (nasiona) i rumianek (kwiat);

- zioła przeciw bólom w postaci olejków do masażu i maści, sporządzonych ze świeżych części roślin: jałowiec (owoc), lawenda (kwiat), majeranek (ziele), rozmaryn (liść), szałwia (liść), tymianek (ziele);

- zioła łagodzące zwichnięcia i stłuczenia: dziurawiec (ziele), żywokost (korzeń);

- zioła łagodzące ugryzienia i ukąszenia owadów w postaci okładów sporządzonych ze świeżych części roślin: bazylia (liść), melisa (liść), mięta (liść), nagietek (kwiat), ogórecznik (liść), pietruszka (liść), żywokost (korzeń) oraz tymianek (olejek);

- zioła na brodawki: glistnik (sok ze świeżych liści), nagietek (sok ze świeżych liści);

- zioła na odciski: czosnek (okład z rozgniecionych ząbków);

- zioła na odmrożenia: nagietek (maść), cebula (okład z gotowanej cebuli).

Zaburzenia aktywności seksualnej

- zioła zwiększające potencję (afrodyzjaki): bazylia (ziele), czosnek (ząbki), macierzanka (ziele), rzeżucha (nasiona), tatarak (kłącze), żywokost (korzeń, liść);

- zioła obniżające potencję (anafrodyzjaki): chmiel (szyszki), szałwia (liść).

*źródło

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

podsumowujac powyzsze informacje - chcialam dodac od siebie - zasada jest jedna : POWAZNIEJSZE DOLEGLIWOSCI KONSULTUJEMY Z LEKARZEM :mysli:

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Za ostatni post masz wielki plus.

Warto choćby skonsultować diagnozę, bo czasem może okazać się, że gorączka to nie pospolite przeziębienie.

Ze swojej strony polecam świetną książkę o Ziołach: Danuty Tyszyńskiej-Kownackiej i Teresy Starek "Zioła w polskim domu", wydaną przez WARTĘ. Książka już wiekowa, ale wciąż dostępna na allegro, a przede wszystkim ciągle bardzo aktualna.

Ci, którzy się ziołami interesują, powinni mieć ja w swoich zbiorach.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wilku zgodzę, się z Tobą, że książka "Zioła w polskim domu", to pozycja ponadczasowa i warto miec ją w swojej bibliotece,

pozdrawiam[

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

WARTO WIEDZIEĆ

Dwóch na trzech pacjentów przyjmujących leki na receptę razem z suplementami lub ziołami nie mówi o tym swoim lekarzom. To błąd. Mimo tego, że na ogół są to środki bezpieczne i ryzyko związane z ich stosowaniem jest niewielkie, niektóre zioła kłócą się z różnymi farmaceutykami, nie zawsze są też wskazane dla wszystkich pacjentów. Warto zatem potraktować je poważnie, czytać dołączone ulotki i powiedzieć o ich stosowaniu swojemu lekarzowi.

*internet

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dokłądnie, dzięki za ten wpis, Zielna

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Popieram

"Zioła w polskim domu" :) mam od dawna

Dobra książka (autorów rosyjskich) to "Rośliny lecznicze i bogate w witaminy" Łaptiew, Czikow można np. w Antykwariatach kupić

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.