Napisano 16 Listopad 2010 · Zgłoś ten post Czosnek Tradycyjne lekarstwo Czosnek w medycynie naturalnej zawsze był ceniony dzięki swoim własnościom leczniczym. Długo przed wynalezieniem antybiotyków, czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego. W czasie I Wojny Światowej czosnek znalazł zastosowanie w opatrywaniu ran. Infekcje oskrzelowe Czosnek jest wspaniałym środkiem w leczeniu wszystkich typów infekcji klatki piersiowej. Czosnek jest dobry na przeziębienia, grypy, infekcje ucha. Pomaga w zmniejszaniu ilości produkowanej flegmy. Układ pokarmowy Infekcje pokarmowe dobrze reaguja na czosnek. Zioło to również pomaga w uwolnieniu organizmu z pasożytów. Środek na krążenie Używanie czosnku zapobiega problemom krążenia oraz wylewom krwi do mózgu, ponieważ czosnek jest środkiem rozrzedzającym krew. Czosnek obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi. Inne zastosowania czosnku Czosnek jest używany na infekcje i może być brany razem z konwencjonalnymi antybiotykami w celu podtrzymania ich akcji oraz odwrócenia skutków ubocznych. Stosuj czosnek na: wrzody, ropienie, lęk wysokości, tętniaki, raka piersi, raka śluzówki macicy, przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha środkowego, posocznicę, ból gardła, raka żołądka, zakrzepowe zapalenie żył, szok toksyczny, infekcje wirusowe, żóltakowatość (ksantomatoza). Użycie w kuchni Stosuj czosnek (świeży, suszony, sproszkowany) do przyprawiania potraw: owoców morza, drobiu, makaronów, dań mięsnych, gulaszy, potraw warzywnych, zup. Czosnek można dodawać do sałatek. Czosnek jest głównym składnikiem w produkcji "ailloli", francuskiego majonezu sporządzanego z jajek, oliwy z oliwek oraz zgniecionego, świeżego czosnku. Ząbki czosnku mogą być sparzone wrzatkiem lub pieczone. Smak czosnku w czasie gotowania staje się łagodniejszy, jakkolwiek przypalony czosnek smakuje gorzko. Podczas smażenia czosnku, upewnij się czy tłuszcz nie jest zbyt gorący. Zbyt gorący tłuszcz powoduje, że czosnek nabiera ostrego, palącego smaku. Aby uniknąć przyklejania się do palców skóry czosnku w czasie obierania, należy ząbki czosnku wrzucić do wrzącej wody na około 30 sekund. Wyciągnąć z wody, odcedzić, ochłodzić i obierać. Sól czosnkowa jest powszechnie używana do przyprawiania potraw. Ale z powodu dużej zawartości sodu, sól czosnkowa nie jest mądrym wyborem przyprawiania potraw dla zdrowia serca. WYSTĘPOWANIE I UPRAWA Pierwotnie, czosnek pochodził z Azji. Obecnie jest uprawiany na całym świecie. Czosnek najlepiej rośnie w bogatej, wysoce organicznej i dobrze osuszonej glebie. Tolerowane pH waha się od 5.5 do 8.5. Czosnek preferuje miejsca słoneczne, ale również rośnie w pół-cieniach. Należy unikać nadmiernego podlewania, w przeciwnym razie bulwy czosnku będą gnić. Ponieważ czosnek nie produkuje nasion, rozmnaża się poprzez zasadzenie cebulek (ząbków). Cebulki są sadzone wczesną wiosną lub późna jesienią. Należy podkreślić, że czosnek sadzony późną jesienią przynosi większe plony ponieważ czosnek potrzebuje raczej dłuższego sezonu rośniecia (około 4 miesięcy). Jeśli czosnek jest posadzony w końcu września lub października, pod koniec listopada można zauważyć małe roślinki czosnku wystające ponad powierzchnię ziemi. Młode roślinki zimują pod śniegiem, wznawiając wzrost kiedy zaczynają topnieć śniegi. Podczas zimowego uśpienia rośliny, młode roślinki czosnku potrzebują wystawienia na chłodniejsze temperatury, tj. pomiędzy 0°C do 10°C na okres od 4 do 8 tygodni w celu wykształcenia nowych cebulek. Ząbki czosnku należy sadzić spiczastym końcem do góry. Czosnek powinien być sadzony na co najmniej 8cm głeboko. Czosnek potrzebuje przestrzeni, więc należy zostawiać odległość około 15cm dookołoa każdego ząbka czosnku. W połowie lata zielone łodygi czosnku należy przycinać, aby pomóc roślinie w kształtowaniu bulw. Ogólnie, czosnek jest roślina odporną na choroby. BADANIA NAUKOWE Właściwości antybiotyczne - Od wczesnych lat 80-tych prowadzi się badania naukowe dotyczące czosnku. Do końca jednak nie jest wyjaśnione w jaki sposób jest osiągana antybiotyczna właściwość czosnku. Wiadomo, że podczas miażdżenia świeżego ząbka czosnku, wydzielany jest allicin. Alicin i inne składniki olejku lotnego posiadają wysokie właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, wyjaśniając tym samym, dlaczego czosnek jest skuteczną metodą w leczeniu groźnych infekcji np.biegunki. Ciśnienie krwi - Badania kliniczne prowadzone w latach 80-tych potwierdziły skuteczność czosnku w redukowaniu poziomów tłuszczu we krwi, jak również w obniżaniu ciśnienia krwi. SKŁADNIKI Czosnek zawiera olejek lotny ze składnikami zawierającymi siarkę ( miedzy innymi sławny alicin), enzymy, witaminy z grupy B, minerały, flawonoidy. DAWKOWANIE Niektórzy żują cały, świeży ząbek czosnku dziennie. Tym, którym przeszkadza zapach, oferowany jest bezzapachowy czosnek w kapsułkach lub tabletkach. Brać 400-500 mg raz lub dwa razy dziennie. Alternatywnie, nalewka czosnkowa może być brana trzy razy dziennie po 2-4ml. SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA Niektórzy mogą doświadczyć zapalenia skóry w kontakcie z pyłem czosnkowym. Ludzie cierpiący na cukrzycę i zażywający lekarstwa powinni być ostrożni w stosowaniu czosnku. Kapsułki czosnkowe mogą nie iść w parze ze stosowaną terapią insulinową. Jeśli masz jakikolwiek problem ze zdrowiem, który wymaga lekarstw, przed wzięciem wyciagu z czosnku powinieneś skontaktować się z lekarzem. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią - istnieją pewne przeciwwskazania przed konsumowaniem dużej ilości czosnku. JAK DZIAŁA W ORGANIŹMIE Olejek lotny, który produkuje nieprzyjemny zapach, zawiera alicin. Udowodniono, że alicin ma działanie antybiotyczne. Potrafi zwalczyć Staphyloccoccus aureus, pośród innych infekcji bakteryjnych atakujących ludzkie ciało. Alicin również jest efektywny w walce z Candida albicans. W dodatku zauważono, że alicin posiada właściwości hypoglycemiczne, tzn. redukujące poziom cukru we krwi. UŻYCIE Świeże ząbki smarować twarz w czasie trądziku, zmiażdżone ząbki używać na odciski, brodawki, nagniotki. Dodawany czosnek regularnie do diety działa profilaktycznie przeciwko infekcjom, obniża wysoki poziom cholesterolu, poprawia jakość układu sercowo-naczyniowego, oraz pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Sok Pić w czasie problemów z przewodem pokarmowym, w celu zwalczania infekcji, stwardnienia tętnic. Maceracja Macerować 3-4 ząbki czosnku w wodzie lub mleku przez noc i pić płyn następnego dnia na pasożyty. Drażetki Im więcej pozbawione zapachu tym słabszy efekt leczniczy. ZBIÓR I KONSERWACJA Czosnek jest zbierany kiedy nadziemne jego części są suche i zaczynają opadać. Wyciągać dojrzałe rośliny z ich wielkimi, wieloząbkowymi bulwami i suszyć je na słońcu przez około tydzień. Odciąć łodygi i suszyć sznury czosnku w cieniu. Trzymać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Nie trzymać czosnku w kuchni, gdyż ciepło wysusza bulwy. Jeśli używaż dużo czosnku i zawsze chcesz go mieć pod ręką można trzymać go w zamkniętym słoiku. Silny zapach nie przejdzie na sąsiednie produkty. Czosnek możemy przechowywać aż do 6 miesięcy o ile jest trzymany w suchym i ciemnym mejscu oraz temperatura nie przekracza 0°C. MASŁO CZOSNKOWE 6 ząbkow czosnku, zmiażdżone 1 filiżanka gotowanej wody 1/2 filiżanki miękkiego masła 2 łyżeczki świeżej, drobno pokrojonej pietruszki sól i pieprz do smaku Umieścić nieobrane ząbki czosnku w gotującej wodzie. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedzić, obrać i wypłukać ząbki czosnku pod zimną wodą. Wrzucić ponownie do gotującej wody i doprowadzić do wrzenia. Odczekać chwilę, zdjąć z ognia i odcedzić. Utrzeć czosnek na gładką masę, dodając sól i pieprz. Dodać miękkie masło i dalej ucierać. Masło czosnkowe świetnie nadaje się do pieczonej lub gotowanej ryby, hamburgerów, steków, pieczonych ziemniaków, lub do wzbogacania sosów mięsnych. ZIOŁOWO-CZOSNKOWY SER Ten niezwykle prosty sposób pozwala na przeobrażenie się zwykłego twarożku w zdrową i smaczną potrawę. Wystarczy wziąć ser biały oraz zioła. Mogą to być: pietruszka, szczypiorek. 225g sera białego 2-3 łyżki stołowe drobno pokrojonych świeżych ziół 1/2 ząbka czosnku, pokrojona jak najdrobniej Posługując się widelcem czosnek oraz zioła wymieszać z serem do dobrego połączenia się wszystkich składników. Formować kulki, układać na półmisku. Ochłodzić w lodówce przed podaniem. 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach