Napisano 15 Wrzesień 2010 · Zgłoś ten post OREGANO/LEBIODKA POSPOLITA (Origanum vulgare) składa się z :Ziele lebiodki zawiera do 3% olejku, bogatego w fenole, jak karwakrol i tymol (ryc. 2), których ilość może sięgać do 60%. W olejku znaleziono też octan tymolu i p-cymen. Poza tym zawiera seskwiterpeny, katechinę, kwasy fenolowe (p-hydrobenzoesowy, wanilinowy, kawowy, o- i p-kumarowy, ferulowy, galusowy, rozmarynowy, chlorogenowy i dihydroksy- kawowy) oraz flawonoidy (ryc. 3) (apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol, eriodykcjol, naryngenina) (5-9). właściwości: -lecznicze-pomaga łagodzić wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci.Jako silny antyseptyk, może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie.Oregano może być stosowane na alergie, goraczkę, kamicę żółciową oraz kolkę żółciową, bakteryjne choroby skóry. Rozcieńczony olej z oregano może być stosowany zewnętrznie w czasie bólów zęba jak również na bolące stawy.Oregano jest również uważane jako pomocny środek w celu wywołania miesiączki. nNiegdyś ziele lebiodki było też uważane za skuteczny środek uspokajający w niektórych zaburzeniach psychicznych, jak histeria i erotomania. -Ziele oraz olejek z oregano są wykorzystywane także w weterynarii. Dodaje się je zwierzętom do karmy przy braku apetytu, zaburzeniach trawiennych, nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Ziele lub odwar podaje się zwierzętom domowym zakażonym motylicą. Odwar z ziela lebiodki podaje się koniom i bydłu przy dychawicy oskrzelowej, nieżytach układu oddechowego, pryszczycy, chorobie reumatycznej oraz profilaktycznie zwierzętom chorym i starym. Kąpiele drobnych zwierząt w odwarze z ziela lebiodki stosuje się w dolegliwościach reumatycznych, trudno gojących się ranach, parchach, świądach i innych dermatozach -w kuchni- Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zgnieć liście oregano i dodaj do gorącej potrawy w ostatnich 10 minutach gotowania. Oliwie z oliwek można nadać smak oregano umieszczając w niej kilka młodych gałązek tego zioła. uwagi:Używaj go rozsądnie. źródło:http://www.czytelniamedyczna.pl/postepy_fitoterapii-248 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach