Złośniczka

Kawa według 5 przemian

6 postów w tym temacie

składniki: woda,cynamon mielony,gozdziki,imbir,sol,cytryna,miod,kawa mielona

przepis: z 300 ml wody odlac łyżke,reszte zagotowac w rondelku ok 2 minut,woda stale musi wrzec.wsypac szczypte cynamonu i gotowac dalej 2 minuty,dodac szczypte imbiru i ok 4-6 gozdzikow.Gotowac kolejne 2 min.Wlej łyzke wody z odrobinka soli,gotuj kolejne 2 min,wcisnac 4-6 kropel cytryny i poczekaj 2 minuty.Wsyp 2 łyzki kawy,gotuj 3-4 minuty.Po tym czasie zdejmij kawe z ognia i odstaw na 2 minuty,rozlej do naczyn z miodem,mniej wiecej po łaskiej łyzeczce na szklanke kawy,kawa musi byc chociaz symbolicznie posłodzona.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kawa przednia polecam ;)

Ma łągodniejszy smak ale większego kopa

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przepisów na taką kawę jest kilka ja stosowałam ten:

"Kawa wg. pięciu przemian"

Gotujemy w tygielku i najlepszy jest emaliowany (od biedy moze byc rondelek / garnuszek - tez emaliowany)

+ gotujemy wode + wsypujemy kawe (gotujemy) = smak gorzki - OGIEŃ

+ dodajemy miod (ew. lukrecje) i gotujemy = smak slodki - ZIEMIA

+ przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, gozdziki (gotujemy) = smak ostry - METAL

+ sok z cytryny = smak kwasny - DREWNO

+ zimna woda = smak slony - WODA

..................................

http://www.ymaawarszawa.4me.pl/index.php?site=seminarium_15

(na tej stronie są teś opsane warzywa i owoce przynależne do poszczególnych grup smakowych)

Ja zamiast wody na końcu dodaję szczyptę, ale naprawdę niewielką soli, co sprawia, ze kawa staje się bardziej zasadowa i nie drażni żołądka.

Przepisów na taką kawę jest klka, w różnych wariantach.

Ja pilam dwa rodzaje - inne kolejności były wsypywania - ale kawa faktycznie daje kopniaczka a przyjemna w smaku. Widać różnicę.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No to i ja sie podziele sie przepisem na :

Afrodyzjakalna kawę :)

Składniki: kilka łyżek zimnej wody,łyzeczka ziaren kardamonu bez łupinek, 2 filiżanki goracej,mocnej,świezo parzonej kawy naturalnej.

Dotykajac ziaren kardamonu, wizualizujemy swoje pragnienia.Wsypujemy ziarna do garnak,zalewamy zimna wodą i gotujemy przez 2 min.Wywar z przyprawy mieszamy z kawą i pijemy razem z partnerem.Oczywiście można,a nawet należy osłodzic ja do smaku najlepiej miodem.Oprócz kardamonu do kawy mozna dodać wanilię, czekolade lub inne przyprawy.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sama fotografia tych przepysznych ,energetycznych ziaren ,dodaje wiele energii ,dzięki :) 

Edytowane przez Mistyk
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.