Szept

Zupy dla zdrowia i urody

6 postów w tym temacie

Zupa Krem z groszku

Ta zupa ma dwie podstawowe zalety. jest bardzo sycąca i szybka w przygotowaniu. Do tego smaczna i zdrowa co zwiększa liczbę atutów zupki.

Skład:

1 cebula

2 łyżki masła

opakowanie mrożonego groszku

3/4 l bulionu warzywnego

5 łyżek śmietany 12 proc.

Cebulę kroimy na drobno i szklimy na maśle w dużym garnku. Wrzucamy groszek, zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy 20 minut, do rozgotowania groszku. Wszystko zajmie nam nie wiecej jak 30 minut a moze i mniej.

Miksujemy. Zabielamy śmietaną.

Zupę możemy podawać z grzankami lub jak ktos lubi z groszkami ptysiowymi

Przepis sprawdziłam a korzystałam z fajnej strony wegetariańskiej: www.puszka.pl

549.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zupa krem z mrożonek

Zima to czas kiedy nie tak łatwo o świeże warzywa i owoce, wiec ratunkiem dla nas może być zapas mrożonek w lodówce.

Składniki:

mrożonka (np. zupa wiosenna, jesienna) lub własna kompozycja mieszanych warzyw - ja często robie z zupy jesiennej lub tradycyjnej jarzynowej - 500 g

sól i pieprz

ewentualnie inne przyprawy według upodobań

oliwa 1-3 łyżki

mąka do zagęszczenia (jeśli ktos lubi)

zielenina do posypania

dodatkowe świeże warzywa, np.:

- papryka

- pieczarki

Ta zupka także szybko sie gotuje i jest bardzo sycąca. Ja do tego pzrepisu dodaje czasem soczewicę lub soję rozgotowaną.

Mrożonkę gotujemy w takiej ilości wody, aby warzywa były przykryte, nie więcej.

Całość miksujemy, przyprawiamy do smaku i dodajemy trochę oliwy.

Można zagęścić mąką i zabielić śmietaną

Podajemy jak chcemy czyli: z grzankami, pieczywem, makaronem, kluskami lanymi lub kładzionymi albo z zacierkami. Ja najczęsciej jem z grzankami lub z właśnie soczewicą. Czasem dodaję też kasze rozmaite co zwieksza walory sycąco samoko zdrowotne zupki.

Bardzo dobrze smakuje posypane drobniutko posiekaną zieleniną lub warzywami, np. posiekaną w kosteczkę zieloną lub kolorową papryką albo pokrojonymi w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki, podsmażonymi pieczarkami.

Ten przepis też wzięty jest z www.puszka.pl

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym

Zupa jest bardzo zdrowa, prosta a wyborna w smaku. Jej dodatkowym atutem jest to, że nadaje się nawet dla dzieci poniżej roku, więc można ja śmiało gotować dla całęj rodziny. Dla dzieci jednak nie polecam dodawania zbyt duzej ilości curry, raczej odrobina dla zapachu.

Składniki - na 5 osób lub na... 3 dni ;)

szklanka czerwonej soczewicy

cebula

0,5 litra przecieru pomidorowego z kartonika (lekko zagęszczony sok pomidorowy)

2 szklanki wody

olej do smażenia

curry

+ np. prażone pestki dyni albo grzanki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i smażymy na złoty kolor. Soczewicę gotujemy w wodzie ok. 15 minut. Do ugotowanej soczewicy wlewamy pomidory, cebulę, dodajemy curry, mieszamy. Całość miksujemy na jednolitą masę i zagotowujemy. Podajemy posypane pestkami albo grzankami.

Można zupkę gotować tez na wywarze warzywnym - albo zwykłym jeśli ktos nie jest na diecie wegetariańskiej.

Ten pzrepis też jest wzięty z www.puszka.pl

Marchewkowa-zupa-krem-z-soczewic%C4%851-480x360.jpg

A smakuje tak:

100_1326.JPG

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przepis na zupę z soczewicy według diety niskowęglowodanowej.

Zupa z zielonej soczewicy z pomidorami

Składniki na zupę z zielonej soczewicy z pomidorami

250 g zielonej soczewicy,

250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki,

1/2 szklanki oliwy,

2 marchewki pokrojone w kostkę,

2 cebule pokrojone w kostkę,

2 utarte ząbki czosnku,

łyżka koncentratu pomidorowego,

listek laurowy,

sól, pieprz,

oregano,

2 łyżki czerwonego octu winnego.

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1litra) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Do zupy dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut.

Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek, jeśli ktoś lubi.

Osoby, które mają problem z cukrem mogą zrezygnować z marchwi.

Zupka jest pyszna sycaca i rozgrzewajaca SMACZNEGO!:D

Przepis ze strony zwegowani.pl

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zobacz, jesli jeszcze nie korzystasz, na przepisy na stronie www.puszka.pl dobre wege ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zobacz, jesli jeszcze nie korzystasz, na przepisy na stronie www.puszka.pl dobre wege ;)

Dzieki za przypomnienie o tej stronie kiedys korzystałam,warta polecenia;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.