Szept

Zupy wg pięciu przemian

1 post w tym temacie

Zupa ogórkowa według pięciu przemian

Składniki: marchew,

pietruszka,

ziemniaki,

masło,

ogórki kwaszone,

pory,

cebula,

majeranek,

sól,

sos sojowy,

majeranek

Zupa jest gotowana według Pięciu Przemian, dlatego ważna jest kolejność dodawania poszczególnych skladników.

Oto ona:

- przemiana ognia: na wrzątek wrzucamy majeranek,

- przemiana ziemi: marchew i pietruszka starte na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokrojone w kostkę, masło - duża łyżka.

- przemiana metalu: por i cebula, pokrojone w kostkę/ talarki,

- przemiana wody: sól, sos sojowy ciemny,

- przemiana drewna: kilka ogórków kiszonych startych na tarce.

Kolejne przemiany dodajemy w odstępie kilku minut. Nie zabielam tej zupy, gdyż i tak jest pyszna. Jest też bardzo zdrowa i wzmacniająca, podobnie jak wszystkie potrawy gotowane wg Pięciu Przemian.

Wskazówki i uwagi: Zupa powinna być gęsta, z dużą ilością warzyw. Na 2 osoby zazwyczaj wrzucam: 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 cebula, 1 por, 3 ogórki kiszone.

Przepis z www.puszka.pl

Smaczniutkiepl-zupa-ogorkowa-z-grzankami-ramka.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.