Gość zoska1977

żurawina

1 post w tym temacie

Żurawina wielkoowocowa

Żurawina wielkoowocowa została udomowiona w Ameryce Płn. na początku XX wieku. Żurawina wielka pochodzi z północy kontynentu amerykańskiego i uprawiana jest w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W Europie wciąż mało znana.

Choć żurawina rośnie w naszym kraju, nie cieszy się dużą popularnością.

A szkoda!

Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Może skutecznie walczyć z wieloma chorobami – od zapalenia nerek po nowotwory. Owoce żurawiny zawierają tak wiele tak różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.

Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przetwory z żurawiny należy polecić nadciśnieniowcom.Stosowano ją z powodzeniem w ziołolecznictwie jako antidotum na choroby nerek i zapalenie dróg moczowych. Jak się okazało, to nie jedyna dziedzina, w której żurawina może stać się sprzymierzeńcem człowieka w trosce o zdrowie.

Owoce tej rośliny są bogate w naturalne pokłady witaminy C, przez co uzupełnianie posiłków o żurawinę skutecznie podnosi odporność organizmu.

Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać.

Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie żurawina działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Pomaga zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł. Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.

Ale to nie wszystko.

Obecność witaminy P w żurawinie przyniesie z kolei ulgę kobietom w okresie menopauzy, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skórne.

Na zdrowe serce i mocne tętnice

Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciw utleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.

A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.

Właściwości żurawiny mają zbawienne działanie dla naszych komórek mózgowych, wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumierania szarych komórek, a tym samym wydatnie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.

Dokładny skład żurawiny nie został jak dotąd poznany.

Do głównych składników należą:

kwasy: cytrynowy, chinowy, jabłkowy i benzoesowy; witaminy: C, A, B1,B2, flawonoidy; kwercytyna, kemferol;fruktoza, cyjanidyna, delfinidyna, peonidyna, malwidyna; antocyjany, flawonole, taniny i glikozydy flawonoidowe.

Przeciwwskazania

Mimo swoich dobroczynnych właściwości, żurawina nie jest niestety dla każdego.

Po pierwsze zawiera ona szczawiany. Jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji wykazują tendencje do krystalizacji. Dlatego też osoby z istniejącymi już i nieleczonymi kamieniami nerkowymi powinny unikać produktów zawierających tę substancję. Poza tym szczawiany utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia. Z tego względu spożywanie żurawiny nie jest wskazane dla osób z osteoporozą.

Po drugie żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczyniać się do wystąpienia krwotoków.

we_dwoje_1_13803.jpg

Jak spożywać żurawinę


  • dodawaj ją do ulubionych płatków śniadaniowych

  • pij 100-procentowy sok żurawinowy

  • dodawaj żurawinę do muffinów (nadadzą im piękny kolor)

  • ozdabiaj nią ciasta i inne desery

  • podawaj żurawinę do potraw mięsnych (np. kurczaka i wieprzowiny)

Koktajl żurawinowy, który spala tłuszcz :

  • pół szklanki żurawiny
  • szklanka jogurtu
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • mięta lub melisa

Żurawinę wyjmij lodówki, umyj, odsącz, wrzuć do garnka, zalej szklanką ciepłej wody. Tak przygotowaną żurawinę doprowadź do wrzenia (nie gotuj!).

Przetrzyj, dodaj cukier trzcinowy lub miód. Zmiksuj żurawinę i jogurt naturalny. Dodaj siemię lniane i cynamon. Przelej do szklanki, włóż do lodówki na kilkanaście minut. Przed podaniem koktajlu żurawinowego udekoruj świeżą miętą lub melisą. Zamiast jogurtu możesz użyć kefiru lub maślanki.

Mini kuracja oczyszczająca z żurawiny:

O żurawinie powinny pamiętać także osoby odchudzające się. Ma ona doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluje przemianę materii. Przez trzy dni układaj jadłospis według poniższego wzoru. Tuż po przebudzeniu wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny, możesz do niej dodać łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego. Później pół godziny przed każdym posiłkiem wypij szklankę soku żurawinowego (oczywiście bez cukru). Kurację stosuj regularnie i powtarzaj co dwa tygodnie, a poczujesz przypływ energii i pozbędziesz się niechcianych kilogramów.Przed śniadaniem: - szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny

Śniadanie:

- naleśniki z konfiturą żurawinową

- herbatka owocowa lub ziołowa

Przed południem:

- sok żurawinowy

Przekąska:

- pół dużego grejpfruta

Przed obiadem:

- sok żurawinowy

Obiad:

- 2 plastry polędwiczki, 2 łyżki pęczaku, surówka z białej kapusty

- szklanka soku pomidorowego

Przed kolacją:

- sok żurawinowy

Kolacja:

- koktajl mleczno-żurawinowy z 2 łyżkami płatków owsianych lub otrębów pszennych

- zielona herbata

Dla pokrzepienia ducha

Podstawową zasadą przy sporządzaniu Żurawinówki jest użycie nie monopolowej wódki, ale czystego spirytusu rozcieńczonego przegotowaną wodą. Nalewki, prócz walorów smakowych, pite „dla pokrzepienia ducha”, mają przede wszystkim właściwości lecznicze. Nalewka żurawinowa pomaga w leczeniu chorób nerek i prostaty.

Żurawina w kosmetykach :

nawilża, działa liftingująco, silnie antyrodnikowo (a więc spowalnia proces starzenia się skóry), antybakteryjnie, dostarcza mnóstwo naturalnych witamin.

Olej żurawinowy jest olejem wyjątkowym: zawiera bezcenne dla zdrowia kwasy omega oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen. Kosmetyki z żurawiną cudownie pachną i mają naturalny, różowy lub ciemnoczerwony kolor.

Maseczka do cery suchej :

7–10 owoców żurawiny zmiksuj z bananem.

Dodaj łyżeczkę naturalnego jogurtu i dobrze wymieszaj. Nałóż na twarz i szyję na 20 minut.

Maseczka złuszczająca :

● garść owoców żurawiny (mogą być suszone)

● 2 łyżki drobno zmielonych płatków owsianych

● niewielka ilość śmietany lub jogurtu

Składniki zmiksuj tak, by powstała pasta. Nałóż na twarz i pozostaw na 10 minut.Potem zetrzyj ją kolistymi ruchami, by zadziałała jak peeling, i zmyj letnią wodą.

Zakładanie uprawy

Żurawina to krzewina, którą można uprawić na działkach i w ogrodzie.

Jest płożącą krzewinką o pędach rozłogowych, z których wyrastają pionowo ku górze liczne krótkopędy owoconośne. Pędy rozłogowe osiągają długość do 180 cm. Żyją 2-3 lata. Żurawina ma bardzo płytki system korzeniowy sięgający do 25 cm w głąb gleby.

Zawiązywanie pąków kwiatowych na rok następny następuje przypada na koniec lipca i sierpnia.Kwiaty są owadopylne i samopłodne. Okres kwitnienia jest długi i trwa 4 tygodnie. Owocem żurawiny jest mięsista jagoda. Pełnię dojrzałości jagody osiągają 75-100 dni po kwitnieniu. Jagody mają kształt kulisty, owalny lub gruszkowaty. Dojrzewające owoce są czerwone z wiśniowym rumieńcem lub prawie czarne, o gładkiej i błyszczącej skórce.Żurawiny w okres owocowania wchodzą w 3 lub 4 roku po posadzeniu.Plon owoców z 1 m2 dochodzi do 2 kg.Żurawina to roślina światłolubna, wymagająca gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna. Najlepszym terminem przygotowania zagonu jest jesień. Żurawinę sadzimy wiosną od kwietnia do połowy maja w rozstawie 30x30 cm. Najlepszą wodą do podlewania żurawiny jest deszczówka.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.