Szept

Dyniowy Zawrót Głowy

5 postów w tym temacie

Jesienią o dynię nie trudno, dlatego proponuję kilka przepisów z dynią w tle. Podaję w linkach:

Dynia, Królowa Jesieni

Jesień w kolorze dyniowym

Konkurs dyniowy EzoDar

Kuchenne czary mary, czyli Kuanan gotuje

Jeśli macie swoje przepisy na dyniowe potrawy, miło będzie je poznać :) Podzielcie sie :)

Pozdrawiam

Dynia%252520w%252520miseczce.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przepisy Szept wypróbowane zostały w sporej części na mnie, zaświadczam więc: pyszne!

Powiem nawet, ze w duzej częsci były komponowane przez Ciebie :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Podam  przy okazji  zdrowotne skutki na organizm ludzki pestek dyni  ,posłużyłem się internetem ,gdyż jestem obecnie wykończony psycho- fizycznie -energetycznie /duchowo  :

 

Są źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów oraz niezbędnych aminokwasów, takich jak tryptofan czy glutaminian. Odkryj właściwości pestek dyni – niezwykle zdrowej rośliny wywodzącej się z Meksyku.

Wielkie bogactwo maleńkich nasionek

Każdy owoc dyni zawiera około 500 małych nasion bogatych w błonnik, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. W 100 gramach chrupiących pestek znajdziesz aż 559 kcal 1. Ta wysoka wartość odżywcza dyni wynika głównie z dużej ilości białek i tłuszczy obecnych w nasionach. Nie obawiaj się jednak – pestki dyni są bogate przede wszystkim w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, które pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL oraz zwiększają poziom cholesterolu „dobrego” HDL. Badania pokazują, że dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomaga w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego i chroni przed chorobą wieńcową oraz udarem 2.

Pestki na ukojenie nerwów?

Oprócz dobrych tłuszczy, pestki dyni dostarczają również wysokiej jakości białek. 100 g nasion dostarcza 30 g białka, co stanowi 54% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka3. Ich zagryzanie może przynieść ukojenie dla nerwów – pestki są bowiem doskonałym źródłem aminokwasów – tryptofanu i glutaminianu. Tryptofan jest przetwarzany w ludzkim organizmie w serotoninę – substancję neurochemiczną określaną niekiedy jako „naturalna pigułka nasenna”, szczególnie polecana osobom cierpiącym na bezsenność i depresję. Dodatkowo może zostać przekształcony także w niacynę – witaminę B3, której niedobór powoduje m.in. nadwrażliwość nerwową, apatię, bezsenność. Glutaminian z kolei jest niezbędny w procesie syntezy kwasu γ-aminomasłowego – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za zmniejszanie uczucia niepokoju, drażliwości i innych chorób o charakterze nerwicowym.

Witaminki, witaminki…

Niezaprzeczalną zaletą pestek z dyni jest ich bogactwo w witaminę E – podstawowy przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach. To on chroni Twoje tkanki przed wolnymi rodnikami i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, dbając o kondycję naczyń krwionośnych oraz dostarczając komórkom niezbędnych substancji odżywczych. W 100 g nasion znajdziesz około 2,18 mg witaminy E, co stanowi ponad 15% dziennego zapotrzebowania 4.

Pestki słonecznika są także idealnym źródłem witamin z grupy B, takich jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6 (pirydoksyna) i foliany. Wszystkie one współpracują z różnymi enzymami w procesach metabolizmu komórkowego w ludzkim organizmie.

Dobroczynny mangan

Pestki z dyni zawierają także dużą ilość podstawowych minerałów: miedzi, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku i selenu. Podobnie jak orzeszki piniowe, dynia zawiera również sporo manganu (4,6 mg na 100 g – 198% dziennego zapotrzebowania 5). Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w procesach trawienia i metabolizmu komórkowego, a także chroni organizm przed szkodliwym działaniem utleniaczy. Jeśli będziesz go spożywać w odpowiedniej ilości, wspomoże Twój układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz „wymiecie” niszczące wolne rodniki.

Jak wybrać dobre nasiona?

W sklepach przez okrągły rok możesz znaleźć pestki z dyni w najróżniejszych postaciach – całe, obrane, prażone, itp. Kupując całe nasiona, zwracaj uwagę na ich skorupkę, jej kolor i fakturę. Pestki powinny mieć kremowobiałe lub jasnożółte zabarwienie, być twarde w dotyku i wydawać metaliczny dźwięk. Unikaj cieniutkich, małych i pomarszczonych pestek. Nasiona powinny być także wolne od pęknięć, pleśni, plam oraz zjełczałego zapachu. Po zakupie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.

 

https://adamed.expert/pestki-z-dyni-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze/?gclid=EAIaIQobChMIkdrLj5C41QIVz6ntCh33ww3jEAAYASAAEgK8fPD_BwE

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.