Silje

Oleje

14 postów w tym temacie

A co :D Założyłam pierwszy nowy temat na tym forum.

Z uwagi na stan zdrowia musiałam zmienić dietę (można powiedzieć, że szczeście w nieszczęsciu ;) ) Sporo rzeczy po prostu wywaliłam i zabroniłam kupować w domu. Żadnych zupek chińskich, herbat niby zdrowych itp.

Jak uświadomił mi lekarz w mojej świetnej diecie , którą uważałam za dobrą było wiele składników które zdrową żywność zamieniły w katastrofę. Jak uważacie jakie oleje są najzdrowsze do smażenia? Smażenie samo w sobie wiadomo... juz jest niezdrowe, ale przecież z tego nie zrezygnuję.

Nie znam się na tym kompetnie. Najpierw nastawiłam się na oliwę z oliwek. Jak się okazało szybko się spala, jest głównie do sałatek, smażyć można ale ze względu na szybkie spalanie trzeba robić to krótko.

Czyli odpada.

Teraz wyczytałam, że olej rzepakowy jest najzdrowszy. Olej z pestek winogron też jest ok.

Wy smażycie tylko na słonecznikowych olejach?

Smalec najlepiej abym całkiem wykluczyła.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja na oleju kokosowym, najzdrowszy

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Polecam Olej "Budwigowy" ale on nie jest do smażenia.Do smażenia najlepiej ten z pestek winogron albo oliwa z oliwek , co do spalania może zbyt przesadzasz z temperaturą.Ja smaże wolniej ale za to nic mi się nie pali.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Za to wszystko Ci nasiąka jak podejrzewam :D

Niektóre rzeczy potrzebują niższej temperatury, wtedy oliwa jest OK, inne potrzebują wyższej, wtedy trzeba użyć czego innego.

Ja używam słonecznikowego, i nie umieram ;)

Ale należy też pamiętać, że za dużo smażeniny ci rozwali wątrobę, niezależnie na czym smażysz.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Do smazenia uzywam rzepakowego. Z oliwa z oliwek chodzi nie o to, ze sie spala, lecz o to, ze pod wplywem wysokiej temperatury traci swoje cenne wlasciwosci, ktore wynikaja z tloczenia na zimno. ;)

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Do smażenia używam oleju z pestek winogron, do sałatek oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek nadaje się do smażenia, ale nie ta z pierwszego tłoczenia. LaMandragora ma rację z tym, że oliwa z pierwszego tłoczenia traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak jeszcze odnosnie olejow. Olej rzepakowy jest ogolnie olejem niedocenianym. Pod wzgledem wartosci jednak nie jest absolutnie gorszy od oliwy z oliwek. Jest to np. jeden z pierwszych olejow, ktore sa zalecane przy rozszerzaniu diety malych dzieci (niemowlat). :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie ma w sklepach zbyt dużego wyboru olejów. Kokosowego nie znalazłam nigdzie. Najwięcej (i jednocześnie najdrożej) jest w Stokrotce. Ale większość ze słonecznika i oliwek. Kilka było z pestek winogron więc wzięłam.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Olej kokosowy jest dostępny albo w sklepach wysyłkowych albo w zielarskich lub tych ze zdrową żywnoscią. Tam też trzeba go szukać.

Więcej o tym oleju na moim blogu tutaj: Rajskie SPA Kokosowe

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przeczytałam to co masz napisane na blogu. Szkoda, że go nie kupilam wcześniej. Zaraz poszukam w sklepach zielarskich w internecie.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a ja używam zarówno do smażenia, gotowania i sałatek, a także do celów kosmetycznych oleju rzepakowo- lnianego. Olej ten ma posmak masła.

Olej kokosowy też jest dobry, ale moim zdaniem najbardziej nadaje się do smażenia naleśników, niestety inne potrawy jakoś nie komponują się z nim, no i oczywiście dobry jest też do celów kosmetycznych.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A ja bym polemizowała, robię wiele rzeczy na tym oleju. Co niektórzy mieli okazję skosztować potrawki dyniowej z kurczakiem, oraz piersi z kurczaka na ostro z warzywami. Tez na oleju kokosowym robię i się świetnie komponuje.

Z oleju kokosowego mozna zrobić także smalec wegetariański ze skwarkami.

Warto w niego zainwestować nie tylko dla smaku. Olej kokosowy nie wchłania sie tak w potrawę jak inne oleje (poza ryżowym) dzięki czemupotrawy są bardziej dietetyczne. Poza tym ma dużo cennych właściwości

- wspiera leczenie tarczycy

- wspiera system odpornościowy

- poprawia prace serca,

- wspomaga metabolizm w tym odchudzanie się

- zawiera wiele unikalnych składników odżywczych, których nie znajdziemy w innych olejach

- antybakteryjne

- antygrzybiczne

- antyseptyczne, wspomaga gojenie się ran, leczy egzemy

- antywirusowe

- odżywcze

- antyzmarszczkowe (tak, tak drogie Panie, ten olej spowalnia starzenie się skóry i wygładza już istniejące zmarszczki, bowiem zawiera naturalne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki)

- likwiduje łupież,

- wzmacnia włosy

Olej ten sprawdza się bardzo w poważniejszych problemach zdrowotnych, skutecznie lecząc egzemy, łuszczycę typu II, owrzodzenia skóry, łysienie plackowate, opryszczkę, trądzik, kaszel, przeziębienia, syfilis, gorączkę, kamienie nerkowe, problemy trawienne, osteoporozę, łagodzi bóle zębów, bóle miesiączkowe, podnosi odporność organizmu i pomaga na wiele innych dolegliwości.

A tu macie informacje o różnych olejach, znalezione na jakimś forum

OLEJ Z PESTEK DYNI

Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną ciemno-zieloną barwą i specyficznym orzechowo-owocowym smakiem i zapachem.

Stanowi najbardziej przystępne i łatwo przyswajalne źródło cynku , którego większość ludzi ma za mało( niedobór cynku powoduje m.in. dolegliwości związane z prostatą ) . Zawiera także fitosterole . Dlatego olej z pestek dyni zalecany jest w profilaktyce i jako środek wspomagający w leczeniu początkowego stadium przerostu gruczołu prostaty , schorzeń pęcherza i dróg moczowych . Znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.

OLEJ Z PESTEK WINOGRON

Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także (a może nawet przede wszystkim) niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ten składnik kremów odmładzających, czy popularnych kapsułek witaminowych, reklamowanych jako warunek utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry, jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy.

OLEJ Z WIESIOŁKA

Łatwe dawkowanie, wchłanianie i przełykanie!!!

Olej z nasion wiesiołka jest naturalnym ,dietetycznym i biologicznie czynnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat stosuje się jako środek pomocniczy w profilaktyce i leczeniu:

-nadciśnienia tętniczego

-podwyższonego poziomu cholesterolu

-miażdżycy

-chorób skórnych (trądzik,łuszczyca,sklerodermia

-schorzeń o podłożu alergicznym (egzema atopowa),

zapalnym i zwyrodnieniowym (artretyzm,gściniec

postępujący

-chorób układu nerwowego

OLEJ LNIANY ZIMNOTŁOCZONY

Olej ten ma bardzo korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które stanowią podstawę w prawidłowych przemianach cholesterolu w organizmie natomiast ich niedobory nasilają choroby serca i krążenia. Najnowsze wyniki badań ukazują, że obecne w oleju lnianym lignany konsekwentnie przeciwdziałają miażdżycy i chorobie nadciśnieniowej, a także łagodzą objawy menopauzy. Jego właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego wspierają leczenie choroby wrzodowej.

OLEJ Z ORZECHA ARACHIDOWEGO ZIMNOTŁOCZONY

Systematyczne używanie tego oleju w kuchni znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Pokłady fitosteroli przynoszą rezultaty w walce z chorobą nowotworową mogąc ograniczyć przerzuty raka o prawie 50 Jest doskonały w diecie odchudzającej, ponieważ dłużej utrzymuje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Olej arachidowy chroni również komórki przed alergenami.

OLEJ RZEPAKOWY ZIMNOTŁOCZONY

Doskonale przeciwdziała chorobom układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych "na zimno" skutecznie obniża poziom cholesterolu w organiźmie, nasilając wydalanie złego cholesterolu. Reguluje przemianę materii. Badania wykazały , że łagodzi objawy choroby zapalnej stawów. Zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas oleinowy i kwas linolowy.

OLEJ SEZAMOWY ZIMNOTŁOCZONY

Olej ten jest chętnie stosowany przez światowej sławy kucharzy , gdyż cech**e go intensywny smak i przyjemny aromat. Związki zawarte w oleju sezamowym doskonale pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć dawkę leków, jakie do tej pory przyjmowano na nadciśnienie. Badania dowiodły, że spożycie przeciętnie 35 gramów dziennie oleju sezamowego przez 60 dni przynosi spadek nadciśmnienia. Olej z nasion sezamu posiada również dużą ilość witaminy E która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz witaminę K która działa przeciwkrwotocznie i uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.

OLEJ Z DYNI-PROSTADYN

Zalety oleju z pestek dyni najbardziej powinni doceniać panowie. Zawarta w nim duża ilość fitosteroli i cynku odgrywa podstawową rolę w profilaktyce i leczeniu przerostu gruczołu krokowego, inaczej zwanego prostatą, a także wspomaga leczenie dróg moczowych. Duża zawartość witaminy E powoduje zwolnienie procesów starzenia się i wspomaga leczenie reumatyzmu. Zawarte w nim witaminy C, A, D oraz witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego.

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Posiada nie porównywalny i delikatny smak orzecha. Sczególnie znany w kuchni francuskiej. Polecany do sporządzania wykwintnych sałatek, opiekania i dań z grila. Silnie obniża zawartość cholesterolu we krwi i jego szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Zawiera rekordową ilość witaminy E , doskonały środek w odchudzaniu który obniża ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego.

OLIWA Z OLIWEK-EXTRA VERGINE

Brak filtracji czyni tę oliwę najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek , gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach , a które w znacznym stopniu są usuwane przy powszechnie stosowanej filtracji dającej przejrzystość oliwie. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia ma zielonkawo-żółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie w pozostałych cząsteczkach oliwek zawartych w zawiesinie i osadzie znajdują się skoncentrowane ( do 30% więcej niż w oliwie filtrowanej ) cenne naturalne przeciwutleniacze jak polifenole , zwalczające wolne rodniki i zmniejszające ryzyko chorób serca , a także opóźniające procesy starzenia komórek.

I na koniec jako ciekawostkę..

OLIWKI ZIELONE BEZ PESTEK (mój przysmak)

Według nowych badań amerykańskich, wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a także przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone. Są one bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają również witaminę A, C i E, a także związki mineralne takie jak fosfor, potas i żelazo.

I jeden z lepszych oleji do smażenia

OLEJ RYŻOWY

Olej o neutralnym smaku i zapachu. Polecany z uwagi na swoje walory jako olej sałatkowy. Znakomity także do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia i ograniczone wchłanianie tłuszczu przez potrawy. Olej rafinowany.

(Źrdódło: http://www.sfd.pl/Oleje_i_oliwy__zdrowe_t%C5%82uszcze_w_naszej_diecie-t201488.html )

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@Szept... to bardzo cenne informacje nt. oleju kokosowego. Nie mam pojecia, czemu do tej pory sie z nim w mojej kuchni nie zderzylam. Ale pora to nadrobic. Jak widze - ma mnostwo zalet. :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Oj tak. Ja już kilka lat uzywam i cenie sobie, a to co ze skórą robi to szok, pozytywny :)

Jak mój syn był mały to też go tym smarowałam i nie miał suchej skóry. Do dziś zresztą ma odruch, ze przed wyjściem pakuje łapę do słoiczka i się smaruje. Mamy nawet zawsze w osobnym słoiku ten olej tylko do kosmetyki, a ten do smażenia w osobnym.

Olej kokosowy, choć jest olejem, w temperaturze pokojowej oraz w lodówce jest w stanie stalym, biały i twardawy jak smalczyk, ale w palcach od razu sie ładnie rozmiękka i dobrze smaruje. Ja czasem dodaję łyzkę stołową tego oleju do kąpieli w wannie i po rozpuszczeniu swietnie całą skórę nawilża i lekko natłuszcza. Tylko potem wannę trzeba z tłuszczyku domyć :) ale płyn do naczyń świetnie sobie z tym radzi :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.