LaMandragora

Przepisy Wegetarianskie/weganskie

4 posty w tym temacie

Wege hamburgery i fryty z piekarnika... (taka troche uzdrowiona wersja fastfuda)

100 g szpinaku

1 lyzka oliwy z oliwek

1 por, posiekany

2 zabki czosnku, zmiazdzone

100 g pieczarek, posiekanychg

300 g tofu, posiekanego

1 lyzeczka chilli w proszku

1 lyzeczka curry w proszku

1 lyzeczka kolendry, zmielonej

75 g lekko podsuszonego razowego chleba, startego

1 lyzka oliwy z oliwek

2 duze ziemniaki

3 lyzki maki

1 lyzeczka chilli w proszku

2 lyzki oliwy z oliwek

bulki do hamburgerow

salatka (np. pomidory, ogorki, salata, papraky, co sie chce), do podania

No i przechodzimy do czesci praktycznej, czyli co w jakiej kolejnosci...

Najpierw dusimy przez ok. 2 minuty szpinak w niewielkiej ilosci wody. Nastepnie dokladnie odcedzamy i osuszamy papierowym recznikiem.

Na patelni rozgrzewamy tluszcz i podsmazamy por z czosnkiem ok. 2-3 minuty.

Dodajemy pozostale skladniki, z wyjatkiem suszonego chleba. Smazymy 5-7 minut, do miekkosci.

Dokladamy szpinak i gotujemy ok. 1 minutke.

Warzywa miksujemy tak dlugo, az uzyskamy gladka konsystencje. Dodajemy starty chleb razowy, znowu miksujemy i pozostawiamy do ostygniecia. Chodzi o taka temperature, aby mozna bylo bezbolesnie formowac z masy hamburgery. No wiec formujemy te 4 rowniutkie hamburgerki. Pozostawiamy do schlodzenia na jakies 30 minut.

Ziemniaki kroimy w paski i gotujemy we wrzacej wodzie ok. 10 minut. Odcedzamy, obtaczamy w mace z chilli. Przyrzadzone w ten sposob fryty kladziemy na blasze i skrapiamy oliwa. Opiekamy w piekarniku rozgrzynym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut (ja zawsze patrze na oko... nie patrze na zegarek)...

W tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 lyzeczke oliwy z oliwek i przysmazamy hamburgery z obu stron 8-10 minut. Podajemy z salatka w bulce.

Smacznego

Edytowane przez LaMandragora
1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sajgonki

20 krazkow duzego papieru ryzowego

10 dag makaronu ryzowego

8 grzybow mun

1 papryka (lub po kawalku zoltej, zielonej, czerwonej - bedzie kolorowo)

5 lisci kapusty pekinskiej lub 2 cykorie (lub pol na pol)

3 nieduze marchewki

1 por lub 2 cebule

sos sojowy

troszke soli

przyprawy

olej do glebokiego smazenia

No i... makaron zalewamy wrzatkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. To samo robimy z grzybami mun. Ani makaronu, ani grzybow nie trzeba gotowac. Makaron bedzie miekki po 5. minutach, grzyby po kwadransie.

Wszystki warzywa ucieramy na tarce o duzych oczkach. Odsaczamy makaron i mieszamy ze startymi warzywami. Dodajemy posiekane grzyby mun do makaronu. Wszystko mieszamy i doprawiamy: curry, oregano, chilli, pieprzem, pieprzem ziolowym i sosem sojowym. Farsz jest gotowy. Jezeli warzywa puscily wode, odlewamy ja: sajgonki lepiej beda sie smazyc.

Kolej na papier ryzowy: wlewamy odrobine cieplej wody do duzego talerza, zanurzamy w niej na chwile kazdy krazek i odkladamy na bok. Po chwili papier zmieknie. Przygotowujemy kazdy krazek tuz przed nalozeniem farszu, nie zmiekczamy ich wszystkich od razu.

Teraz na miekki krazek nakladamy farsz (ok. 2-3 lyzki). Zwijamy go jak nalesnik, a boki zakladamy do srodka. Papier sklei sie sam. Farsz nie moze wystawac, bo papier nie sklei sie prawidlowo.

Teraz rozgrzewamy olej w glebokiej patelni albo frytkownicy. Kiedy bedzie goracy, wkladamy sajgonki. Oleju powinno byc tyle, aby przykryl je przynajmniej do polowy, a najlepiej cale.

Smazyma je przez chwile na zloty kolor. Po wyjeciu kladziemy sajgonki na chwile na papierze kuchennym: wsiaknie nadmiar tluszczu.

Jemy od razu, gorace.

SMACZNEGO...

i cos na deser, czyli Magiczne Ciasto Czarownicy (Magisches Hexenkuchen)...

* 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej

* 1/4 kubka pelnoziarnistej maki pszennej

* 1/4 kubka platkow owsianych (drobnych)

* 1 lyzeczka proszku do pieczenia

* 1 marchewka starta na grubych oczkach

* 1 jablko starte na grubych oczkach

* garsc rodzynek

* garsc ziaren slonecznika

* 30 ml oleju slonecznikowego

* 70 ml soku jablkowego

Make i platki owsiane wymieszac z sokiem jablkowym i olejem slonecznikowym. Dodac marchew, jablko, ziarnka slonecznika i rodzynki i proszek do pieczenia i wymieszac na gladkie ciasto. Ciasto wylozyc do natluszczonej formy keksowej i piec ok. godzine w nagrzanym do 180°C piekarniku.

SMACZNEGO

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja dopiszę coś co mi ostatnio posmakowało, ale pewnie wszyscy już to znają:

Kotlety ryżowe z marchewką

- paczka ryżu

- 2-3 marchewki

- jajko

- bułka tarta

- przyprawy

Gotujemy ryż i marchewki. Czekamy aż ostygnie. Marchewki trzemy na grubej tarce. Mieszamy z ryżem, jajkiem, przyprawami. Tak jak kotlety mielone. Formujemy kulki. Optaczamy w bułce tartej i smażymy. Pyyyyyyyyycha!!!

Kalorii chyba ma mało.

Smaku nie da się opisać mmmm. Aż dzisiaj chyba sobie zrobię :D

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A wlasnie @Silje, ze tego nie znalam. Brzmi smakowicie. Sama jesc nie bede (jako, ze nie jadam jajek), ale dla moich cor bedzie w sam raz.

Dzisiaj wyprobuje... ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.