_Domi_

Dieta zgodna z grupa krwi "A"

1 post w tym temacie

Założenia dla grupy krwi A

Pochodzenie grupy krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach. Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzacych spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spoalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, nisko-tłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

Co wskazane a co unikać w grupie krwi A

Mięsa i drób

Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.

Niewskazane: Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza

Wskazane: Dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.

Niewskazane: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okońa, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał

Wskazane: Mleko sojowe, ser sojowy.

Niewskazane: Chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze

Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki

Wskazane: Masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.

Niewskazane: Orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Wskazane: Czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.

Niewskazane: Fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Zboża

Wskazane: Amarant, gryka, kasza.

Niewskazane: Kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.

Chleb i grzanki

Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.

Niewskazane: Angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony

Wskazane: Gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.

Niewskazane: Makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa

Wskazane: Botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.

Niewskazane: Bakłażany, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce

Wskazane: Ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.

Niewskazane: Unikać bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje

Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).

Niewskazane: Soku z papaJi, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

Przyprawy

Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.

Niewskazane: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe

Wskazane: Aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.

Niewskazane: Cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki

Wskazane: Czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.

Niewskazane: coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy

Wskazane: Musztarda.

Niewskazane: Ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

Produkty sprzyjające spadkowi wagi dla osób z krwią grupy A

Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,

Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,

Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,

Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.

Produkty niezalecane w diecie a sprzyjające wzrostowi wagi ciała. Dla grupy A

Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,

Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych,

Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm,

Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,

Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.

Źródło :Spojrzenie

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.