_Domi_

Dieta zgodna z grupa krwi "0"

15 postów w tym temacie

O grupie krwi 0

Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.

Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Co wskazane a co unikać w grupie krwi 0

Mięsa i drób

Wskazane: Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.

Unikać: Bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza

Wskazane: Aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.

Unikać: Barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał

Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.

Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze

Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki

Wskazane: Pestki dyni, orzech włoski.

Unikać: Maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Wskazane: Fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".

Unikać: Fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża

Wskazane: Nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.

Unikać: Kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki

Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela.

Unikać: Angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony

Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.

Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa

Wskazane: Boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.

Unikać: Awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce

Wskazane: Figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.

Unikać: Figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje

Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

Unikać: Soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy

Wskazane: Chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.

Unikać: Cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe

Wskazane: Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

Unikać: Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki

Wskazane: Woda seltzera, woda sodowa

Unikać: coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy

Wskazane: Z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.

Unikać: Ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.

Produkty sprzyjające spadkowi wagi dla osób z krwią grupy 0

Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,

Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,

Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,

Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi,

Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi,

Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Produkty niezalecane w diecie a sprzyjające wzrostowi wagi ciała. Dla grupy 0

Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,

Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,

Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii,

Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii,

Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,

Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy,

Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy,

Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy,

Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Źródło :Spojrzenie

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Po każdym zjedzeniu "surowych" owoców mam straszne wzdęcia - szczególnie teraz, w okresie wiosennym, jak temu zaradzić?

i niektórych warzyw też:(

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a ja ostatnio uslyszalam w radiu , ze "nie ma diety - cud" , tekst wypowiedziany przez specjaliste :)

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego

Najstarsza ewolucyjnie jest prawdopodobnie grupa A. B i 0 to skutek mutacji i od grupy A się wywodzą.

W tym momencie w sumie te diety tracą de facto rację bytu ;)

Po każdym zjedzeniu "surowych" owoców mam straszne wzdęcia - szczególnie teraz, w okresie wiosennym, jak temu zaradzić?

Dużo się mówi, że surowe warzywa i owoce są zdrowe. O tym, że mogą powodować wzdęcia aż tyle się mówi ;]

Sposobów jest sporo, ich skuteczność jest różna:

-zastąpienie surowych produktów takimi gotowanymi na parze,

-obieranie ze skórki,

-staranne przeżuwanie,

-spożywanie surowej marchewki w ramach przegryzek między posiłkami.

Są też tacy co twierdzą, że surowe wzdyma tylko wieczorem.

Oczywiscie trzeba wykluczyć choroby układu pokarmowego.

a ja ostatnio uslyszalam w radiu , ze "nie ma diety - cud" , tekst wypowiedziany przez specjaliste :)

Część cudownych diet odchudzających wypadałoby spuścić w klopie razem z ich pomysłodawcami. Po prostu przynosza więcej szkody niż pożytku.

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

- gotowane na parze - nie sa juz takie dobre:)

- zawsze obieram, ba mam malucha w domu;)

- przeźuwanie musze spróbować

- z marchewka sproboje, ale czy to tez nie surowe warzywo?:)

Edytowane przez Azabea
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

- z marchewka sproboje, ale czy to tez nie surowe warzywo?:)

Marchew tak nie wzdyma, można zresztą surowe warzywo przerobić na sok. Ewentualnie na ciepło.

Co do innych metod - coś ciepłego na brzuch może pomóc.

Jeśli chodzi o zioła pomocny może się okazać czosnek (ząbek na szklankę mleka), koper włoski i kminek (w postaci odwaru, oleju albo przyprawy do dań).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuje za rady... jak wyprobuje, dam znac co podzialalo:)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

-obieranie ze skórki,

-staranne przeżuwanie,

Obieranie ze skórki ma też swoje skutki uboczne - np. pozbywamy się "grzybków" bytujących zazwyczaj na skórce, które mogą nam regulować florę bakteryjną...

Problem polega na tym, że to co jest w sklepach jest mocno pryskane - więc w sumie... albo grzybki i chemia albo to co w środku... niestety.

Staranne przeżuwanie jak najbardziej tak... to co w religiach jest nazywane szacunkiem do jedzenia - to właśnie powolne jedzenie, delektowanie się... pozwala rozpocząć wstępną fazę trawienia w naszych ustach. Wpływa to korzystnie na cał układ pokarmowy no i na to co przyjmiemy od jedzenia.

Część cudownych diet odchudzających wypadałoby spuścić w klopie razem z ich pomysłodawcami. Po prostu przynosza więcej szkody niż pożytku.

O tak... ale część lekarzy, którzy twierdzą, że dieta nic nie daje i nie pozwoli na wyleczenie dziecka również należałoby spuścić... w pustej beczce ze szczytu Niagary.

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
"nie ma diety - cud

Mysle ze o taka diete chodzilo a nie o racjonalne ,madre odzywianie i skonsultowane z dietetykiem,odchudzanie sie.

W pierwszym przypadku mowa raczej jest o szybkim zrzuceniu wagi ciala co w rezultacie moze doprowadzic do choroby a juz napewno,efektu jojo.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Obieranie ze skórki ma też swoje skutki uboczne - np. pozbywamy się "grzybków" bytujących zazwyczaj na skórce, które mogą nam regulować florę bakteryjną...

Problem polega na tym, że to co jest w sklepach jest mocno pryskane - więc w sumie... albo grzybki i chemia albo to co w środku... niestety.

Potencjał "wzdęciotwórczy" pewnych pokarmów leży w ich skórce. Dobrym przykładem są np. jabłka albo winogrona. W takim wypadku osoby z predyspozycją powinny darować sobie jedzenie skórek i zadbać o odpowiedni pasaż pokarmu przez układ pokarmowy. Metody są różne, nie zawsze trzeba lecieć do doktora po debridat.

Niestety często radzenie sobie z takimi sprawami to droga przez mękę.

W kwestii odpowiedniego przeżuwania - aerofagia też ma tu pewne znaczenie.

O tak... ale część lekarzy, którzy twierdzą, że dieta nic nie daje i nie pozwoli na wyleczenie dziecka również należałoby spuścić... w pustej beczce ze szczytu Niagary.

W czasach gdy programowanie żywieniowe (metaboliczne) jest czymś więcej niż bredzeniem szalonych naukowców lekceważenie diety jest po prostu szkodliwe. Z drugiej strony - to są często lekarze, którzy od X lat nie mieli w ręku żadnego czasopisma branżowego.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nie mozna by tu jakiś ziółek na wzdęcia do popijania skorek? :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na jakich badaniach oparte są te wszystkie diety dla grup krwi? Bo mam dziwne przeczucie, że dieta do grupy krwi ma się jak kolor oczu do cech charakteru.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

albo jeszcze mniej :D

Chyba dopasowywano to według tego czym sie zywili zbieracze, mysliwi, rolnicy a oni mieli jakies tam grupy krwi. Ale nie wiem. Nie interesowalam sie ty, zwlaszcza jak wyczytalam ze nie moge jesc tego co lubie bo nie ta grupa w płynach mi się trafiła :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
A nie mozna by tu jakiś ziółek na wzdęcia do popijania skorek? :D

Tu homeopatyczna maksyma "podobne leczyć podobnym" świetnie się sprawdzi - skórkę proponuję popić skórką :D

Chodzi mi mianowicie o preparaty, które można uzyskać ze skórki pomarańczy. Mozna z niej zrobić albo odwar albo nalewkę.

Skórkę można pokroić w cienkie paski, ewentualnie zetrzeć na tarce.

Odwar - zalewamy wodą o temp. pokojowej, podgrzewamy 45 minut, odcedzamy. Stosunek skórek do wody 1:10.

Nalewkę wykonuje się zalewając skórki pomarańczowe spirytusem. Po odstaniu przesączyć przez watę albo kilkukrotnie złożoną gazę i ewentualnie dosłodzić.

Dawkuje się to na krople ewentualnie na łyżeczki, a nie kieliszkami aż do ujrzenia dna butelki ;)

Oprócz tego to o czym już wspominałem - majeranek, kminek, koper włoski.

Chyba dopasowywano to według tego czym sie zywili zbieracze, mysliwi, rolnicy a oni mieli jakies tam grupy krwi. Ale nie wiem. Nie interesowalam sie ty, zwlaszcza jak wyczytalam ze nie moge jesc tego co lubie bo nie ta grupa w płynach mi się trafiła :D

Dietę zgodną z grupą krwi stworzył pan doktor nazwiskiem D'Adamo. Na podstawie tego kiedy i w jakich okolicznościach jego zdaniem powstały poszczególne grupy krwi dopasował do każdej z nich konkretne cechy. Mają mieć one wpływ na to jak trawimy różne pokarmy.

I tak zdaniem D'Adamo:

Grupa 0:

-powstała najwcześniej,

-płynęła w żyłach człowieka pierwotnego, ktory polował i żywił się mięsem (typ myśliwego),

-najlepiej przyswaja substancje z mięsa,

-szkodzi im mleko, nie powinni być wege.

Grupa A:

-powstała w okresie gdy ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia i uprawiać ziemię,

-preferowane sa pokarmy roślinne,

-osoby z tą grupą to najlepsi kandydaci na wege,

-po mleku i mięsie - niestrawność.

Grupa B:

-powstała w okresie migracji człowieka z Afryki do zimniejszych rejonów Eurazji,

-toleruje zarówno pokarm zwierzęcy jak i roślinny,

-najlepiej tolerują nabiał.

Edytowane przez Seid
1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na jakich badaniach oparte są te wszystkie diety dla grup krwi? Bo mam dziwne przeczucie, że dieta do grupy krwi ma się jak kolor oczu do cech charakteru.

W przypadku moim i meza ,pasuje idealnie:::)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.