Gość Kuanan

Przepisy na torty i ciasta

54 postów w tym temacie

Moja kuchnia to zbiór różnych „technologii” (jak to na swój prywatny użytek nazywam) bardziej niż przepisów. Tak też jest z sernikiem…

Jedna z technik pn SERNIKI Z KRUSZONKĄ bazuje na przepisie:

KRUSZONKA

25 dag margaryny

32 dag maki

18 dag cukru

MASA SEROWA

1 kg wiaderko serka (twaróg sernikowy Pilos z LIDLA)

¾ -1 szklanka cukru (wg upodobań)

5 żółtek

½ łyżeczki proszku do piecze

budyń śmietankowy

BEZA

5 białek

1 szklanka cukru

WARIACJA I – SERNIK POMYLONY

(od niego się zaczęło…)

Do kruszonki 3-4 łyżki kakao

Do masy serowej: wanilia i suszone żurawiny

½ kruszonki na dno, podpiec, na to masa serowa, na nią kruszonka- na 10 minut do pieca, potem sztywna piana na całość –bardzo dokładnie, żeby szparka nie została. W czasie pieczenia warstwa górnej kruszonki nie ma szparki na odparowanie . Pod wpływem zatrzymanej pary wodnej, z kruszonki powstaje pyszna, kleista masa czekoladowa…..

WARIACJA II-SERNIK GRUSZKOWY

Do masy serowej dodajemy 2 budynie czekoladowe, kruszonka z kakao, podpiekamy 2/3 kruszonki , na to masa serowa, na to połówki obranych gruszek, na nie piana, na pianę ścieramy pozostałą porcję kruszonki. Pieczemy… około 40 minut do godziny.. Około 180, potem 160 stopni…

Wariacja III-SERNIK KAWOWO-KOKOSOWY

Do masy serowe 3 budynie kokosowe , do kruszonki 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 1 łyżeczce wody. Można kawy więcej, jeśli się lubi bardziej gorzkie smaki, można pół na pół z Inką. Do piany dodać kilka łyżeczek kawy lub Inki do smaku. Podpiekamy 2/3 kruszonki, na to masa serowa, na nią piana ,na to starta reszta kruszonki….

A ostatnio z umiłowaniem dodaję kawę do kruszonki, masy serowej i bezy…

DALEJ MOŻECIE SAME EKSPERYMENTOWAĆ…..

Przy WARIACJI II i III nakładajcie pianę tak, by masa serowa miała ujście dla pary…

post-775-0-66934400-1299317258_thumb.jpg

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Klasyczne amerykańskie ciasto olejowe:

1 szkl.cukru

4 jaja (duże) - razem utrzeć

1 szlankę oleju - dodając

wsypać powoli: 3 szkl mąki

1 łyżeczkę proszku

1 łyżeczkę sody

2 łyżeczki cynamonu

trochę zmielonych goździków, startej gałki

I. Ciasto cukiniowe - dodajemy 2 szklanki startej na jarzynówce cukinii

siekane orzechy włoskie, rodzynki

Cukinia powoduje "rzednięcie" ciasta, nie przejmujcie się więc,że baza jest zbyt gęsta

II. Marchewkowe lub dyniowe - dodajemy: 1/2 - 1 szklanki mleka (aby rozrzedzić ciasto)

2 szklanki startej na drobnej jarzynówce

marchewki (lub wiórki po wyciśnięciu soku w

sokowirówce) lub 2 szkl starte na grubej "jarzynówce" dyni

orzechy, rodzynki, nawet otręby...

Można piec w keksówkach lub szerokiej blaszce. Można też piec w formie do muffinek.

Temperatura - około 160 - 180 stopni... Sprawdzać patyczkiem. Muffiny szybko, cukiniowe 35-45 minut...

* Można do ciasta bazowego dodać mleko (1/2-1 szkl) ,kakao , owoce siekane pozostałe po nalewkach, jakieś suszone śliwki, orzechy , wylać na blachę i powciskać w nie czekoladki, których nikt nie chce zjeść .... Np ALTE EXCELLENZ z Lidla, które babcia przynosi na wszelkie okazje… Jeśli „zarzucim”y na to polewę, wychodzi ciasto, którego mimo prostoty nie powstydzimy sie np. na święta (ja je nazywam Wyspą Skarbów).

Muffinki

Z bazowego z mlekiem i jagodami (można zamiast mleka dać jogurt lub kefir).

Baza z płynem, kakao i wiśniami (mogą być z nalewki), krojonymi gruszkami...

Ten przepis daje nam kilkanaście co najmniej możliwości....

Edytowane przez goya
1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mniam, robie dyniowe lub marchwiowe

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tort Barbie dla córeczki :D

Dla swojej córeczki zrobiłam torcik na urodziny. Wykorzystałam do niego ciasto biszkoptowe i bitą śmietanę.

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek,

niepełna szklanka cukru,

czubata szklanka mąki,

niecała łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

ubijamy białka, a pod koniec ubijania dodac cukier, następnie żółtka, mąkę i na samym końcu proszek do pieczenia.

Aby biszkopt nie opadł, smarujemy tylko dno tortownicy, boki zostają suche. Wówczas biszkopt po upieczeniu nie opadnie!

Ciasto przelałam do miski, dzięki czemu biszkopt miał kształt spódnicy (miska )

najlepiej biszkopt upiec na dwa dni przed imprezą, bo na drugi dzień lepiej się kroi. Jeśli nie mamy tyle czasu, to po ostudzeniu biszkopt włożyc do lodówki w celu wychłodzenia.

Ciasto kroję na trzy części.

Nasączam, tu dowolne mieszanki. Ja teraz nasączyłam sokiem z brzoskwiń.

Każdy krążek przełożyłam bitą śmietaną.

PO złożeniu placków w całośc, instaluję lalkę barbie, i robię sukienkę, tu też posłużyłam się bitą śmietaną.

Do przełożenia placków wykorzystałam 0,5 l śmietany 30%, dodałam do niej masę śmietanową Dr. Oetkera o smaku malinowym.

Sukienkę również zrobiłam z tak samo zrobionej bitej śmietany, tu też poszło 0,5 l śmietany, z czego częśc mi została...

a to efekt końcowy

post-7-0-38345500-1302809300_thumb.jpg

post-7-0-92852300-1302809348_thumb.jpg

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jest świetny świetny świetny ! :D

Beata jesteś moją inspiracją :*

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

wszyscy myśleli, że kupiłam :lol:

a jak świetnie smakował ! :D

eee... <zawstydziłam się> dzięki za słowa uznania :*

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Już Ty tam wiesz ... :D

za to mnie wzięło żeby jakieś cudo stworzyć :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A jak torta zjedli to lalka goła została? :hahaha:

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Beatko dzięki Tobie zachciało mi sie takie cuda tworzyć :*:)

Za jakis czas coś stworzę i poddam Twojej ocenie :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

eee... myślę, że zadowolenie osoby jakiej chcesz podarowac torcik będzie najlepszą oceną :D

a ja trzymam kciuki by się udało tak jak zamierzasz zrobic ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Lalallalala ELMOOO song :D :)

Haha no to się podzielę :D Muffinek :) zwykly jaki zrobicie taki będzie.

A ozdoby to lukier królewski ( w Anglii zwany Royal Icing) plus barwniki spożywcze :)

nosek to M&M

dsc01887z.jpg

Miał trochę inaczej wyglądać ale wyszedł taki hmm :)

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Babka śmietankowa

Składniki:

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietany

2 szklanki mąki

2 jajka

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier, całe jajka utrzec. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Ciasto wlać do formy.

Piec 40-45 min w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

Na końcu można babkę polać polewą i wiórkami kokosowymi.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki trusia, a takie pytanie, śmietana slodka, kwaśna czy kremówka?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki. Wypróbuje może jutro :) Mniamuśnie się zapowiada :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na pewno się uda :) a jeszcze jak będziesz smarować formę wysyp ją bułką tartą - nie przypali się :) Piszę to, bo ja o tym jak pierwszy raz robiłam nie wiedziałam, potem się dowiedziałam ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ja zawsze mąką sypie ale zronbie dla odmiany bułką :) Dzięki

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a to moje dzisiejsze ciasteczko TĘCZA :mniam:

zapp_czyli_tecza_na_talerzu_medium.jpg

Składniki

1 duże op. okrągłych biszkoptów

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl gorącej wody

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie pomarańcz, kiwi,jagoda, i na wierzch deserku waniliowa- truskawkowa)

owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)

ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)

Deserek szybki, łatwy, niedrogi, smaczny i niesamowicie efektowny!

Etapy przygotowania

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.

3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.

Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.

Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian. Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.

Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

Ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego!

zdjęcie nie jest mojego autorstwa!

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.