Gość Kuanan

Przepisy na torty i ciasta

54 postów w tym temacie

W tym wątku zachęcam się do dzielenia swoimi przepisami na ciasta, ciasteczka, torty i wszelakie łakocie.

Zacznę może od super szybkiego przepisu na ciasto "Rafaello"

składniki:

-0,5 litra mleka

-2 budynie śmietankowe

-kostka margaryny (Kasia)

-krakersy (najlepiej Lajkonik)

-1 żółtko

-2 paczki wiórek kokosowych

-3/4 szklanki cukru

wykonanie:

na mleku robimy budyń. Gdy przestygnie dodajemy do niego: cukier, żółtko, margarynę i wiórki (troszkę z tych 2 paczek zostawiamy na posypanie wierzchu ciasta), i to wszystko ucieramy mikserem.

Następnie w foremce układamy warstwowo krakersy-masa-krakersy-masa-reszta wiórek kokosowych

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

[attachment=0]<!-- ia0 -->rafaello.JPG<!-- ia0 -->[/attachment]post-8-1251140011_thumb.jpg

Życzę smacznego

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wafle z masą z mleka w proszku, orzeszkami i wiórkami.

1 masło śmietankowe, 1 szklanka cukru, 0.5 szklanki wody, wiórki kokosowe, orzeszki ziemne, 1 szklanka mleka w proszku, 2 łyzki kakao

Orzechy zalać wrzatkiem i zostawić na 5 minut,potem odcedzić.Wodę, cukier zagotować,dodać masło. Rozpuścić i zestawić z ognia.Ostudzić.

Dodać mleko w proszku, wiórki, i orzeszki ziemne oraz 2 łyżki kakao, posmarować wafle.

Smacznego:))))

waflowy_blok_1.jpg

Przepraszam, ale nie mam własnych zdjęć do przepisów, dlatego wkleiłam z internetu:) Wszystkie przepisy są sprawdzone. Możecie działać śmiało. Polecam :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

CiastkaKOKOSANKI

składniki:

- 3 białka,

-200 gram cukru,

-100 gram wiórek kokosowych,

-2 łyżki bułki tartej.

wykonanie:

-białka ubic z cukrem i wymieszac z wiórkami.

-blachę wysmarowac i posypac bułką tartą.

-masę kłaśc łyżeczką i upiec na jasnozłoty kolor.

-piec w temp. 170 c, ok. 10 min.

[attachment=0]kokosanki.jpg[/attachment]

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

SERNIK DOSKONAŁY

składniki:

-1 kg twarogu,

-1 szklanka cukru,

-120 gram masła lub margaryny,

-6 jaj,

-2 łyżki mąki ziemniaczanej,

-1 łyżeczka proszku do pieczenia,

-cukier waniliowy.

wykonanie:

-zmielony twaróg dobrze rozetrzec z masłem,

-żółtka ubic z 1/2 szklanki cukru,

-białka ubic na sztywno, i pod koniec ubijania dodac pozostały cukier.

-twaróg wymieszac z żółtakmi, dodac cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pianę (można dodac jakieś dodatki).

-formę wysmarowac masłem, wysypac bułką tartą, przelac masę serową, wstawic do gorącego piekarnika. Piec ok 45 min.

sernik.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ciasto z bakaliami i polewą czekoladową.

4 jajka;

3/4 szklanki cukru;

2 szklanki mąki;

1 łyżeczka kawy inki;

1 łyżeczka kakao,

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, cynamonu,

3/4 szklanki oleju;

rodzynki;

drylowane wiśnie;

jabłka w kawałkach;

orzechy;

inne bakalie;

Jajka i cukier zmiksować. Wszystko razem zmiksować, zachowując kolejność dorzucania produktów jak w spisie. Dodać bakalie i owoce. Piec ok. 50 minut. Polać polewą czekoladowa.

S5005947.JPG

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Biszkopt do ciast z owocami i nie tylko.

4 jajka;

1 szklanka cukru,

4 łyżki oliwy;

1 szklanka mąki;

1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić (najlepiej w mikserze. bo szybko) na sztywną pianę, z cukrem. Dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Piec ok. 30 minut.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ciastka z maszynki.

60 dag mąki;

20 dag cukru pudru;

10 dag smalcu;

2 jajka;

cukier waniliowy;

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać ze smalcem, dodać jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieść. Odstawić do schłodzenia. Przepuścić przez maszynkę. Upiec.

Smacznego:)

ciastka_z_maszynki_popup_watermark.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

WAFLE z masą z Rafaello.

wafle;

dżem (najlepiej kwaśny, porzeczkowy);

masa z Rafaello; (przepis podała Ruach), bez wiórek;

biszkopty;

galaretka;

układamy na przemian w następujący sposób:

wafel;

dżem;

masa z Rafaello;

biszkopty;

zalać galaretką;

biszkopty;

masa z rafaello;

dźem;

wafel.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Piwoszki.

2 szklanki mąki;

1/2 szklanki piwa;

kostka margaryny;

Zimną, twardą margarynę (z zamrażalnika) zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać mąkę i piwo - wszystko razem wymieszać. Wykrawać ciastka, można też w środek kłaść dżem. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku.

piwoszki.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sernik z mascarpone z kruszonką.

Sernik robi się szybko i smakuje naprawdę dobrze, wypróbowany, a Ruah potwierdzi, ze smak wyborny ;D

Ciasto kruche:

300 gr mąki

175 gr cukru

100 gr mielonych migdałów lub orzechów (nie są konieczne ale lepszy smak)

szczypta cynamonu

jeden cukier waniliowy

szczypta soli.

225 gr masła

1 jajko

Suche składniki wymieszać, dodać jajko i masło, zagnieść kruche ciasto. Schłodzić.

Ponad połową ciasta wyłożyć blachę lub tortownicę o szerokosci 26 cm.

Masa serowa:

4 jajka

175 gr cukru

ubić na puszystą masę

do tej masy dodać 250 gr serka mascarpone (jedno opakowanie) i 500 gr twarogu (ja daję ten z wiaderka na serniki).

Całość dokładnie wymieszać.

Do masy dodać kieliszek rumu lub likieru amaretto (bez alkoholu nie jest taki smaczny i puszysty ale można sobie odpuscić jak ktoś nie ma) i jedno opakowanie budyniu (najlepiej waniliowy lub śmietankowy).

Masę dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Udekorować owocami. Ja daję mandarynki lub brzoskwinie z puszki. Na to posypać resztą ciasta kruszonego, tak by przykryć cały sernik.

Pieczemy w 180 do 190 st. Celciusza około 1 do 1,5 godziny.

Po około 35 minutach mozna ciasto przykryć folia aluminiową by nie przypaliła się kruszonka.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Aby sernik nie opadał Ruah zdradziła mi, że mozna dodać 2-3 łyżek gotowanych łyżek ziemniaków. Sprawdziłam i... nie opadł sernik. A ziemniaka w serniku nie wyczuwało sie.

Zdjęcia swojego wypieku nie mam ale w necie znalazłam podobny ;D

sernik3.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Szarlotka Tutti-Frutit.

5 jaj;

3 szklanki mąki;

1,5 szklanki cukru;

1 margaryna;

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;

pokrojone jabłka, powidła bądź jakiekolwiek owoce świeżę lub z kompotu;

Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić. Ubić sztywną piane z białek, wciąż ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Nie zmrożonym ciastem wyłożyć blaszkę, wyłozyć owoce, następnie warstwę startego na tarce ciasta zmrożonego, na to pianę, a na to trzecią część ciasta, również startą na tarce.

Smacznego:)

37020_szarlotka-tutti-frutti_0_2.jpg

i z jabłkami :D

tutti_frutti_z_jablkami_1blox.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Właśnie siedzi w piekarniku a ja dam przepis na ciasto dyniowe, w końcu mamy sezon na to cudowne i zdrowe warzywo

Składniki:

* 2 szklanki utartej dyni (na dużych oczkach)

* 400 g mąki pszennej

* 5 jajek

* 1,5 szklanki cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżeczki sody

* 2 łyżeczki cynamonu

* 3/4 szklanki oleju

* łyzka kakao

* szczypta soli

Jajka ubić z cukrem (na wysokich obrotach miksera) i kolejno dodawać (mieszać przy pomocy miksera, ale już na mniejszych obrotach) mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej a na koniec utartą dynię.

Przełożyć do tortownicy

Piec około 1 godziny w 180 stC stopniach.

Ja robiłam wczoraj i juz go nie ma. Tyle, że tym razem bez kakao i cynamonu, za to z odrobiną kurkumy i z cukrem waniliowym. Wyszło bombowe, w kolorze... dyniowym ;)

A o to co znalazłam na stronie z której ten przepis teraz wzięłam (przyznaję bez bicia, ze nie chciało mi się przepisywać):

Po upieczeniu, jak zwykle:) zalecam gorące ciasto (w blaszce) rzucić pionowo w dół z odległości około pół metra - najlepiej 2 razy (co zapobiega opadaniu ciasta - mąż nie wierzył - poprosiłam go tym razem żeby sam rzucił i uwierzył, ze to działa:))

Ciasto "po rzucie" włożyć do otwartego piekarnika, żeby sobie jeszcze postało w cieple.

A od siebie dodam, że to ciasto jest idealne takze z marchewką zamiast dyni, ale moja rada, tak marchew jak i dynie odcisnać bo inaczej za cieżkie wychodzi

a tu są inne przepisy na dyniowe przysmaki, a myślę, ze warto spróbować, bo Dynia i smaczna i zdrowa

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... -1544.html

dyniebanner42010.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kochane znam przepis na szybki tort jednak bardzo kaloryczny! Ale co tam!

potrzebujemy:

2x kremówka 200g

2x galaretka owocowa

1x spód biszkoptowy

dowolne owoce

robimy dwie galaretki

kładziemy spód w tortownicy

ubijamy smietanke mikserem i dodajemy do niej jedna juz stężałą galaretke. Ubijamy razem na wolnych obrotach. Kładziemy masę na spód i na góre układamy dowolne owoce. Zalewamy ciepła ale nie steżałą druga galaretka. I juz!

Jemy i oblizujemy sie.

Nie mam zdjęcia ale wychodzi zawsze.

Ja daję dwie różne galaretki.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Właśnie siedzi w piekarniku a ja dam przepis na ciasto dyniowe, w końcu mamy sezon na to cudowne i zdrowe warzywo

Składniki:

* 2 szklanki utartej dyni (na dużych oczkach)

* 400 g mąki pszennej

* 5 jajek

* 1,5 szklanki cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżeczki sody

* 2 łyżeczki cynamonu

* 3/4 szklanki oleju

* łyzka kakao

* szczypta soli

Jajka ubić z cukrem (na wysokich obrotach miksera) i kolejno dodawać (mieszać przy pomocy miksera, ale już na mniejszych obrotach) mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej a na koniec utartą dynię.

Przełożyć do tortownicy

Piec około 1 godziny w 180 stC stopniach.

Ja robiłam wczoraj i juz go nie ma. Tyle, że tym razem bez kakao i cynamonu, za to z odrobiną kurkumy i z cukrem waniliowym. Wyszło bombowe, w kolorze... dyniowym ;)

A o to co znalazłam na stronie z której ten przepis teraz wzięłam (przyznaję bez bicia, ze nie chciało mi się przepisywać):

Po upieczeniu, jak zwykle:) zalecam gorące ciasto (w blaszce) rzucić pionowo w dół z odległości około pół metra - najlepiej 2 razy (co zapobiega opadaniu ciasta - mąż nie wierzył - poprosiłam go tym razem żeby sam rzucił i uwierzył, ze to działa:))

Ciasto "po rzucie" włożyć do otwartego piekarnika, żeby sobie jeszcze postało w cieple.

A od siebie dodam, że to ciasto jest idealne takze z marchewką zamiast dyni, ale moja rada, tak marchew jak i dynie odcisnać bo inaczej za cieżkie wychodzi

a tu są inne przepisy na dyniowe przysmaki, a myślę, ze warto spróbować, bo Dynia i smaczna i zdrowa

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... -1544.html

dyniebanner42010.jpg

ja dziś robiłam to ciasto i już go nie ma ;) było pycha, polecam :):)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

CIASTO CZEKOLADOWO- KAWOWE

składniki:

- 30 dag gorzkiej czekolady,

- 6 jajek,

- 20 dag cukru,

- 100 ml rozpuszczalnej kawy,

- 15 dag roztopionego masła,

- 50 dag mąki,

-1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- tłuszcz do formy.

wykonanie:

-czekoladę połamac na kawałki i roztopic w gorącej kąpieli.

-żółtka ubic z cukrem na pulchną masę, dodac schłodzoną kawę i roztopione masło, bez przerwy ubijając. Następnie dodac czekoladę, mąkę proszek do pieczenia, dokładnie wyrobic. Białka ubic na sztywno i połączyć z masą, bardzo delikatnie mieszając (ja mieszam drewnianą łyżką, aby piana nie opadła, i dopuszczam powietrze).

Ciasto wlac do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na około 30 min.

Ciasto można posypac cukrem pudrem, wiórkami czekoladowymi bądź polewą czekoladową udekorowac.

ciasta_czekoladowe-ciasto_czekoladowo_kawowe.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Ciastka z maszynki.

60 dag mąki;

20 dag cukru pudru;

10 dag smalcu;

2 jajka;

cukier waniliowy;

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać ze smalcem, dodać jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieść. Odstawić do schłodzenia. Przepuścić przez maszynkę. Upiec.

Smacznego:)

ciastka_z_maszynki_popup_watermark.jpg

Yeess. Yeess... moje ulubione ciasteczka 8-)

- czy można prosić miłe panie o podawanie wartości temperatur piekarnika ?... zamiast upiec... :?

- bo takie niekumate jak ja tez by chciały spróbować... :shock: ;)

- pyszności tu... pokazujecie (czy te zdjątka to Wasze oryginały czy wersje książkowe)... także nie zdziwcie się jak zlecą wam się goście jak... pszczółki do nektaru... :D ;)

- wszystko wygląda wspaniale 8-) ... dajcie kawałek :p na posmakowanie :) ;)

--- pozdrawiam ciepło... infe7 :)

Ps.

- hmm... najbliżej (z Was) to mam chyba do Ru... no i Szept... ale czy która mnie zechce ?... widzieć ;) :)

- Kasa... a ty jaki rejon Polski :?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

infe ciasto czekoladowo- kawowe, zdjęcie nie jest moje, ale pozostałe tak.

infe, pewnie że możemy się spotkac :lol: kwestia dogadania się ;) już ponoc jest plan, ja na razie jeszcze nie wiem jak to będzie...kto wie ;)

co do upiec- jeśli chodzi o ciasteczka, to musisz pilnowac aby ciasta się nie spiekły i spaliły za bardzo, to już na wyczucie ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja będę dyniowe na niedizel robic i mzoe sernik jak wyrobie z czasem. Mięfdzy 14- 18 czekam na Was jakbyscie chcieli. Vanilka też będzie i chyba Van

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

- Ja będę dyniowe na niedziele robić i może sernik jak wyrobie z czasem...

- Między 14-18 czekam na Was jakbyście chcieli.

- Vanilka też będzie i chyba Van

Ooo !... to juz nie jest tylko plan ;) ... ale wręcz realia :)

- Noo... pokusa jest Wielka... bo aż podwójna... 8-)

- infe, pewnie że możemy się spotkać/quote] :D kwestia dogadania się ;)

- już ponoć jest plan, ja na razie jeszcze nie wiem jak to będzie...kto wie ;)

- to jak RU... śmigamy Jutro na degustacje do Szeptu... :?: :? :D

- bo muszę wiedzieć dzisiaj... gdyż trzeba żonce zameldować że mam randkę... :mrgreen:

- coby się nie martwiła, że włóczę się gdzieś bez celu... ;) :D

- a jak jeszcze Ty byś ciacho zmajstrowała To by było... zaje-fajnie ;) :D

--- pozdrawiam ciepło... infe7 :)

Ps.

- jechałbym autem... wiec, możesz zabrać jeszcze "kogoś" jak chcesz... :) ;)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Ciastka z maszynki.

60 dag mąki;

20 dag cukru pudru;

10 dag smalcu;

2 jajka;

cukier waniliowy;

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać ze smalcem, dodać jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieść. Odstawić do schłodzenia. Przepuścić przez maszynkę. Upiec.

Smacznego:)

ciastka_z_maszynki_popup_watermark.jpg

Yeess. Yeess... moje ulubione ciasteczka 8-)

- czy można prosić miłe panie o podawanie wartości temperatur piekarnika ?... zamiast upiec... :?

- bo takie niekumate jak ja tez by chciały spróbować... :shock: ;)

- pyszności tu... pokazujecie (czy te zdjątka to Wasze oryginały czy wersje książkowe)... także nie zdziwcie się jak zlecą wam się goście jak... pszczółki do nektaru... :) ;)

- wszystko wygląda wspaniale 8-) ... dajcie kawałek :D na posmakowanie :D ;)

--- pozdrawiam ciepło... infe7 :D

Ps.

- hmm... najbliżej (z Was) to mam chyba do Ru... no i Szept... ale czy która mnie zechce ?... widzieć ;) :D

- Kasa... a ty jaki rejon Polski :?

mniej więcej 160-185 stopni C

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

-mniej więcej 160-185 stopni C

Ooo... dzięki bardzo Kasandro... :)

--- pozdrawiam... infe7 :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

- to jak RU... śmigamy Jutro na degustacje do Szeptu... :?: :? :)

infe mnie jutro nie będzie :? :cry:

a jak jeszcze Ty byś ciacho zmajstrowała To by było... zaje-fajnie ;) :D

la nie widzę problemu aby na przyszłe nasze wspólne spotkanie coś zrobic :D

Pozdrawiam

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

- Ja nie widzę problemu aby na przyszłe nasze wspólne spotkanie coś zrobic :)

Pozdrawiam

- O.K. noo... to czekamy na O.K.azje... ;)

--- pozdrówko... infe7 :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY MURZYNEK

350 gr ciemnej gorzkiej czekolady i 375 gr masła (lub margaryny) rozpuścić w misce w kipieli wodnej.

Lekko ostudzic i do wciąż płynnej masy dodac4 jajak szybko miksując.

Do masy dodać 1 łyzeczkę esencji waniliowej lub 2 krople waniliowego zapachu

Szczyptę soli i 300 gram cukru (Uwaga, jeśli mamy słodka czekoladę nie gorzka to nie dawać cukru)

Całość zmiksować

Na koniec dodać 225 gram mąki i raz jeszcze dodatkowo zmiksować

Do Masy dodać 100 gr ciemnych i 100 gram jasnych groszków czekoladowych. Jeśli się nie Am groszków można dac wczesniej wiecej czekolady do rozpuszczenia lub zetrzec biała i czarną czekoladę i wsypac do masy.

Przełożyc do formy i piec około 25 minut w 180 st.C

Ciasto jest gotowe jak góra jest jaśniejsza, dól cista ma być ciemniejszy. Posypać cukrem pudrem

Ja czasem przekładam ciasto wiśniami lub dżemem z dzikiej róży.

Przepsi pochodzi z programu Nigelli Lawson "NIgella ucztuje" i został spisany tak jak ona robiła. Ciasto piekłąm jzu kilka razy i Van oraz Vanilka mogą potwierdzić, ze smaczne ;)

nl0106_brownies2_e.jpg

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

SZARLOTKA OKRUSZKOWA NA CIePŁO

Składniki:

1 i 1/2 szklanki okruchów ciast (herbatniki, biszkopty)

4 łyżki cukru

8 łyżek stopionego masła

1 kg jabłek

1/2 szklanki cukru

wykonanie:

okruszki zmiażdżyc i wymieszac z cukrem. Jabłka obrac, poszatkowac, poddusic troszkę jabłka i zmiksowac z cukrem. Okruszki wyłożyc na foremkę i polac połową stopionego masła, wyłozyc na to jabłka i posypac pozostała częścią okruszków, i na okruszki wylac resztę masła. Piec w 200 stopniach ok 40 min. Podawac na gorąco

Do placka można dodac rodzynki o rzechy, jak kto woli

2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ROLADA CZEKOLADOWA Z BANANAMI

BISZKOPT - 6 białek+ 6 łyżek cukru ubić, dodać żółtka + 5 łyżek maki + szczypta proszku.

Upiec na blaszce z piekarnika (na pergaminie)

MASA - 8łyżek mąki, 6 łyżek cukru + trochę mleka(1/3 szkl) wymieszać bez grudek. 1 ½ tabliczki czekolady zwykłej mlecznej rozpuścić w ½ l mleka, dodać rozmieszaną mąkę z cukrem, podgotować do zgęstnienia. Wystudzić.

1 kostkę masła utrzeć z ~1/2 kubka cukru pudru, dodać zimny budyń, utrzeć do pulchności.

Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (można dodać trochę rumu), dość mocno. Rozsmarować 2/3 masy . Na dłuższym boku biszkopta ułożyć banany. Można posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.. Zwinąć. „Obsmarować” resztą masy ze wszystkich stron. Do lodówki by stężało.

POLEWA - około 1 tabliczki czekolady rozpuścić z masłem ( 1-2 łyżki?) i odrobiną mleka

Polać polewą (w esy floresy) stężałe ciasto i posypać orzechami.

Można zrobić w formie tortu, aczkolwiek jako rolada jest świetne i piękne w przekroju... DUUUŻE I PYSZNE....

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z neta, lecz sprawdzony przepis;)Naprawde pyszne ciasto, dodam ze ulubione mojego syna:)

Zebra

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

5 dużych jaj

2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej

1 i ¼ szklanki cukru

¾ szklanki oleju

1 szklanka wody gazowanej (tym razem dałam mineralną o smaku pomarańczowym)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Lukier:

cukier puder

sok z cytryny

ciepła woda

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki (te dodatkowe).

Ciasto wlewać na posmarowaną i wysypaną mąką tortownicę w następujący sposób: na środek tortownicy wlać 2 łyżki białej masy, na to 2 łyżki ciemnej masy, na to znów 2 łyżki białej i 2 łyżki ciemnej i tak aż do wykorzystania całego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni. Sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy wyciągnąć ciasto z piekarnika... Ja ostatnio musiałam zostawić trochę dłużej (jakieś 10 minut).

Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładki lukier i od razu polać ciasto.zebra.jpg

Edytowane przez Jurema
1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.