Napisano 8 Listopad 2010 · Zgłoś ten post Pokrzywa zwyczajna Powszechny chwast, występujący przy zabudowaniach, na rumowiskach, w ogrodach i zaroślach. Lubi lekką glebę zasobną w sole mineralne. Surowiec: Surowcem jest przede wszystkim liść pokrzywy zwyczajnej. Równorzędnego surowca dostarcza także pokrzywa żegawka, jednoroczna roślina występująca pospolicie koło domostw i w ogrodach. Surowcem jest też korzeń pokrzywy. I liście i korzenie przechowuje się w szczelnym opakowaniu w miejscach suchych, chłodnych i ciemnych. Działanie: Pokrzywa jest rośliną najskuteczniej ?czyszczącą krew?. Usuwa z organizmu toksyny, rozpuszcza szkodliwe produkty przemiany materii i jednocześnie nieco pobudza nerki do wydalania wody. Pokrzywa jest bardzo bogata w sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, żelazo), a także w karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, chlorofil, serotoninę, histaminę, witaminy: A, C, B2, K i garbniki. Z tego względu wyraźnie wpływa na procesy przemiany materii i zapobiega anemii. Zarówno liście jak i korzenie pokrzywy obniżają ciśnienie krwi. Ma również działanie przeciwkrwotoczne oraz zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych ciałek krwi. Przetwory z pokrzywy pobudzają tez wydzielanie soku żołądkowego oraz mają nieznaczne działanie żółciopędne. Ułatwiają trawienie, przyswajanie pokarmów i prawidłowy przebieg procesów przemiany materii. Zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego i przeciwdziałają mało nasilonym biegunkom. Pokrzywa obniża tez poziom cukru we krwi i pobudza działalność trzustki, stąd zalecana jest cukrzykom, zwłaszcza że mało jest ziół o podobnych właściwościach. W liściach i korzeniach pokrzywy stwierdzono niedawno występowanie czynników pobudzających wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych. Działanie niepożądane: Przetwory z pokrzywy są dobrze tolerowane przez większość ludzi, czasami jednak u nielicznych osób większe dawki wyciągu z pokrzywy mogą wywołać reakcje alergiczne, podrażnienie żołądka, obrzęk i skąpomocz. Przy podaniu zewnętrznym, czasami (bardzo rzadko) mogą wystąpić odczyny alergiczne. Zastosowanie: Wyciągi z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych oraz przewodu pokarmowego, kamicy moczowej, skazie moczanowej, chorobie reumatycznej oraz niektórych schorzeniach skórnych, zwł szcza wieku młodzieńcze . Pokrzywę stosuje się również w łagodnie przebiegających biegunkach, nieżycie żołądka i jelit i pomocniczo w nieznacznych krwawieniach w przewodzie pokarmowym, w anemii, zaburzeniach przemiany materiispowodowanych brakiem mikroelementów, a także w początkach cukrzycy. Pokrzywa jest również skutecznym lekiem na katar sienny (zmniejsza uczucie zapchania nosa, i łzawienia oczu). Jest też cennym ziółkiem dla kobiet. Stosuje się ją w zapaleniu pochwy wywołanym drożdżakami oraz przy nadmiernych krwawieniach miesiączkowych. Zewnętrznie stosuje się odwary z pokrzywy do obmywań owłosionej skóry głowy w łupieżu i łojotoku, a także do irygacji w zapaleniu pochwy i upławach. W leczeniu łupieżu i łojotoku lepsze działanie wykazuje korzeń niż liść. Przetwory: Napar z liści pokrzywy 1,5 łyżki suszu liści pokrzywy rozdrabnia się mocno i bezpośrednio przed użyciem wsypuje do naczynia, zalewa szklanką wrzątku, miesza, natychmiast nakrywa i odstawia na 10 minut. Po przecedzeniu pije po pół szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. Odwar z liści pokrzywy 2 ? 2,5 łyżki liści zalać 2 szklankami wrzątku i gotować łagodnie pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić do termosu. Pić pół do 3/4 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek poprawiający przemianę materii; również w niedokrwistości w okresie 2-3 tygodni, przyjmując zarazem tabletkę witaminy B1. Odwar stosuje się także jako lek moczopędny, ogólnie odtruwający i zwiększający wydzielanie soku trzustkowego. Podawać dzieciom na wzmocnienie odporności na infekcje, zależnie od wieku 1-2 łyżeczki 3 razy dziennie, dzieciom starszym 1-2 łyżki odwaru. Miód pokrzywowy Sproszkować równe ilości liści pokrzywy i liści orzecha włoskiego w młynku elektrycznym. Do 500 g miodu płynnego i ogrzanego dodać 3-4 łyżki sproszkowanych ziół i starannie wymieszać. Przyjmować doustnie po 1 ? 1,5 łyżeczki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek wzmacniający mechanizmy obronne organizmu. Zioła wątrobowe dla rekonwalescentów Zmieszać po 50 g liści pokrzywy, korzenia łopianu i liści babki lancetowatej oraz po 25 g ziela krwawnika, liści mięty pieprzowej i kory kruszyny. Zalać 1,5 łyżki ziół 2 szklankami wrzątku i naparzać pod przykryciem 20 minut. Odstawić na 5 minut i przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby w końcowym okresie 5-8 miesięcy zdrowienia. Także w nieżycie żołądka i jelit oraz dróg żółciowych. Zioła w chorobie jelit Zmieszać po 50 g liści pokrzywy i ziela krwawnika oraz po 25 g kłącza wężownika (lub kłącza pięciornika kurzego ziela), ziela poziewnika, ziela rdestu ptasiego i korzenia lukrecji. Zalać 2-3 łyżki ziół 3 szklankami letniej wody i pozostawić do spęcznienie na 1 godzinę. Ogrzać powoli do wrzenia i po 5 minutach przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 2/3 szklanki jako lek przeciwkrwotoczny, przeciwzapalny, przeciwbiegunkowy oraz w stanach zapalnych jelit , zwłaszcza we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego wraz z codziennymi wlewami doodbytniczymi wyciągu ziołowego. Jednocześnie przyjmować po tabletce witaminy B1. Zioła w osłabieniu potencji Zmieszać po 50 g liści pokrzywy, kwiatów nagietka i ziela krwawnika oraz po 25 g kwiatów głogu, ziela dziurawca i korzenia lukrecji. Zalać 2 łyżki ziół 2 szklankami gorącej wody i pozostawić na parze pod przykryciem na 20 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Pić od pół do 3/4 szklanki 3-4 razy dziennie między posiłkami. Działają ogólnie wzmacniająco. Jednocześnie przyjmować po kapsułce witaminy E trzy razy dziennie. Napar z korzeni pokrzywy Pół łyżki suszonych korzeni zalać szklanką wrzątku. Naparzać przez 10 minut, odcedzić. Używać do płukania gardła i do irygacji a także do mycia głowy przeciw łupieżowi, łojotokowi i wypadaniu włosów. Sok z pokrzywy Przygotowuje się wiosną z młodych pędów pokrzyw. Można zrobić go w sokowirówce albo zmiksować w mikserze i odcedzić. Pić od 1-2 łyżek do pół szklanki dziennie, przez 2 tygodnie. Stosować jako wiosenną kurację oczyszczającą i mineralizującą a także jako lek w początkach cukrzycy. Warto wiedzieć: Młode liście pokrzywy można też przygotowywać jako jarzynę w taki sam sposób jak szpinak. Można do nich dodać liści innego ?chwastu? podagrycznika, bogatego również w sole mineralne. Starym ludowym środkiem na reumatyzm jest pocieranie lub uderzanie wiązkami pokrzyw po nogach lub rękach w przypadku bólów stawów i mięśni oraz kurczów mięśniowych. Jego skutkiem jest przejściowe zaczerwienienie i silne pieczenie skóry. Tkanki ulegają bardzo silnemu ukrwieniu, a ewentualne złogi i zaognienia wywołujące bóle reumatyczne ? usunięciu. http://www.cyberbaba.pl/content/view/26/99/1/17/ 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 15 Marzec 2011 · Zgłoś ten post POKRZYWA – Pomaga przy anemii i łysieniu, goi owrzodzenia. Działa odtruwająco, poprawia przemianę materii, hamuje krwawienie, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, zwiększa produkcję hemoglobiny i czerwonych krwinek. Stosowanie – parzyć 1 łyżkę w 1 szklance wody, pić zawsze świeży napar 3 razy dziennie. źródło: http://www.medycynanaturalna.org/ziola-ziololecznictwo-fitoterapia.html 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 13 Kwiecień 2012 · Zgłoś ten post Pojawiły się już młode pokrzywy. Warto wykorzystać ich oczyszczające działanie, zwłaszcza teraz na wiosnę. Jakie znacie przepisy z użyciem tej rośliny? Ja ostatnio zrobiłam surówkę do obiadu z drobno posiekanych pokrzyw i rzodkiewki. Bardzo oryginalny smak 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 13 Kwiecień 2012 · Zgłoś ten post Pokrzywe mozna wykorzystac tak samo jak szpinak, mozna z niej zrobic swietny koktajl po ziksowaniu, mozna uzywac nawet na kanapki, po uprzednim sparzeniu wrzatkiem, zeby nie parzyla. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 13 Kwiecień 2012 · Zgłoś ten post Pokrzyw można się też nażreć na żywca wyrywając je z ziemi. Wprawdzie niewiele to pomoże, ale lans na dzielnicy zapewniony - surowa pokrzywa otwiera czakrę gimbusa. 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 13 Kwiecień 2012 · Zgłoś ten post Knust, przeginasz.. 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 13 Kwiecień 2012 · Zgłoś ten post Swietnie... dzieki za temat. Cos ostatnio chodzilo za mna. Jutro ide zrywac pokrzywe... Takiez zielone smoothies z pokrzywa... mniam. 0 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Napisano 14 Kwiecień 2012 · Zgłoś ten post Ja co roku robię sok z pokrzywy a część mrożę aby na dłużej mieć. Świetnie działa na oczyszczenie wiosenne. Prababcia mego syna z kolei zawsze rano wychodzila w pola, zakasywala sukienke i brnęła w pokrzywy. Mowila, że to nie tyle lans, ile dobry sposob na reumatyzm oraz wyciąganie z siebie chorob. I faktycznie dozyla sędziwych lat bez reumatyzmu. Ale szeptunki wiedza co dobre 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach